júl.
24
2013

Bernanke mester és a kamatok

A piacok egyelõre inkább csak a jegybanki élénkítés kivezetésérõl gondolkodnak, de egyáltalán nem lehetetlen, hogy az amerikai jegybank – élén már a Bernanke utáni új vezetéssel – 2014-ben kamatemelésre kényszerülhet. Szokás Helikopter Ben-t szidni, azonban ha a tényeket nézzük, a Fed elnöke mesterien vezényelte le az elmúlt évtizedek legnagyobb hitelbuborékjának összeomlását. Nem véletlenül, ugyanis gyakorlatilag egész életében a Nagy Válságot (1929-33) tanulmányozta, és arra kereste a választ, hogy a monetáris politika milyen eszközeit lehetett volna használni, hogy elkerüljék a mély depressziót. Ennek köszönhetõen 2008-9-ben azonnal bevetette a monetáris politika teljes atomfegyver-arzenálját, pillanatok alatt nullára vágta a kamatokat, elárasztotta frissen nyomtatott pénzzel a gazdaságot, hozzájárult, hogy megmentsék a kritikus intézményeket, ami stabilizálta a törékeny hangulatot.

Van, aki azt mondja, hogy ezzel csak elodázta az elkerülhetetlent, a gigantikusra duzzadt hitelállomány leépülését (deleveraging), amely pár év múlva újabb válság formájában ölt majd testet. Könnyen lehetséges, ám kétségtelen, hogy – ellentétben a teljesen cselekvésképtelen európaiakkal – az USA gazdasága 2009 óta egyelõre töretlenül növekszik, habár nem túl erõsen, nagyjából éves 2%-kal – ami persze még mindig fényévekre van az európai vagy hazai adatoktól. Mindezt úgy, hogy eközben az amerikai költségvetési hiány a korábbi 10%-ról nagyjából lefelezõdött, tehát némi fiskális megszorítás is volt. A javuló költségvetési adatok fényében már nem nagyon kell megszorításokat végezni:

http://krugman.blogs.nytimes.com/2013/03/09/gone-deficit-gone/?_r=0

Mivel a megszorítások lassan elfogynak az USA-ban, és a monetáris politika még mindig extrém módon stimulatív, ezért nem nehéz elképzelni, hogy hamarosan akár nagyon gyors, 4-5%-os növekedés legyen az USA-ban, ami már inflációs veszélyeket is felvetne, és a Fed kénytelenné válna kamatokat emelni. A piaci várakozások szerint ez egyelõre nem túl valószínû, de mint tudjuk, ha megindul egy kamatciklus, akkor az jellemzõen sokkal tovább tart és messzebre megy, mint korábban várták (jó példa erre Magyarország is!). Az amerikai kötvénypiac hozamemelkedési trendje tehát véleményem szerint még csak most kezdõdött, és a következõ 1-2 év meghatározó vezérfonala lehet, ami mindere kihat. Ezzel kapcsolatban egy nagyszerû írás, amelynek minden mondatát érdemes megrágni:

http://www.marketwatch.com/story/what-diverging-monetary-policies-signal-andy-xie-2013-07-24

 

http://www.zsiday.hu/blog/bernanke-mester-%C3%A9s-kamatok