22 évente sötétség

A 22 évente sötétség (Pitch Black) az egyik kedvenc B-kategóriás filmem, amelyben egy bolygó felett 3 nap van, és emiatt szinte állandóan világosság uralkodik. Kivéve 22 évente, amikor egyszerre megy le mind a három nap, és teljes sötétségbe borul a bolygó. Természetesen a szuperszörnyek ilyenkor jönnek elő…

A tőkepiacok kissé hasonlóak. Általában minden szép és jó, de bizonyos időközönként nagyon rossz együttállás alakul ki, és akkor beköszönt a teljes sötétség, előjönnek a szörnyek és mindenkit levadásznak. 1987, 1997(8), 2007(8): 10 évente sötétség a minta mostanában, úgyhogy lassan itt az ideje a következő szörnytámadásnak. Persze lehet, hogy még nem most következik be, különösen mivel a nagy jegybankok igen támogatóak, és úgy néz ki, hogy emiatt a korábbiakhoz képest megnyúlt a ciklus, de a jelek ennek ellenére nem túl jók. Ha nem is teljes sötétség (á lá 2007-9), de azért valamiféle alkonyzóna (Twilight Zone – másik kedvenc) könnyen kialakulhat 2016 folyamán.

Egyrészt itt van ugye az önerősítő kínai–feltörekvő–árupiaci mészárszék (erről már többször írtam, például itt), amely valószínűleg nem oldódik meg addig, amíg nem megy néhány nagy szereplő csődbe (Glencore? Brazília?), másrészt erre még ráerősít a Fed a kamatemelős-dollárerősítő beszédeivel, viszont nem elhanyagolható a vállalati kötvények piacán uralkodó mészárlás sem: itt a szabályozás nem szándékolt hatása (pl. Walker-rule) miatt eltűntek az árjegyzők, és a nehéz helyzetben nincs, aki megtartsa a piacot – így őrült mód emelkednek a hozamok. Ez viszont nehézzé teszi a cégek finanszírozását, ami rontja a helyzetüket és az egész gazdaság helyzetét, ami viszont tovább emeli a vállalati kötvényhozamokat. Úgyhogy itt elég erős önerősítő folyamatok látszanak kibontakozni, ráadásul ezek egymással is összefonódnak és egymást is erősítik.

A kérdés csak az, hogy a tőkepiacokat megvilágító napok közül egy, kettő vagy mindhárom nyugszik le. Egy éjjellátó szemüveget mindenesetre nem árt beszerezni.

Pitch Black  – 22 évente sötétség
Alkonyzóna

Forrás: www.zsiday.hu