A buborékba

Délután elkezdtem írogatni erről a témáról, ami már régóta foglalkoztat: a nulla/negatív kamatokkal a jegybankárok óriási veszélybe sodorják a világot. Azután láttam, hogy egy kiváló összefoglalót írt a Guruló Hordó erről, érdemes elolvasni.

Sok dologban hasonló a véleményem. Úgy tűnik, hogy a jegybankok a gazdaság feltámasztása iránti igyekezetükben olyan terepre tévedtek, ahol könnyű elsüllyedni – el is fognak. A lényeg a fenti cikkben benne van: ha nulla/negatív a kamat, akkor minden eszközt megéri megvenni, mert még mindig jobb, mint hogy ne fialjon semmit a pénz. Ennek következtében az eszközárak az egekbe mehetnek. Nem lehetetlen, hogy pár év múlva emiatt a részvények 40-50-60-as P/E rátákon forogjanak (a megszokott mondjuk 15-tel szemben) és teljességgel könnyen elképzelhető, hogy a jelenlegi kb. 7,5%-ról a budapesti irodapiaci hozamok 5%-ra, vagy az alá bukjanak. A jegybankok nulla kamatú világa sokat nem segít a reálgazdaságon, csak még gazdagabbá teszi a már amúgy is gazdagokat. Sokkal egészségesebb lenne 1-2%-os kamatszint, mert az lényegileg nem bántaná a reálgazdaságot, de nem tenné lehetővé az eszközárbuborékok kialakulását.

Márpedig úgy néz, hogy számos országban tartósan nullás kamatok lesznek, ami miatt elképesztő árfolyamemelkedés és értékelések alakulhatnak ki részvényben, ingatlanban. Kötvényben már meg is történt ez. Miért veszélyes ez? Azért, mert ha valamiért (infláció) fel kellene emelni a kamatokat majd, akkor hirtelen minden visszaárazódik normális értékelési szintekre, ami ijesztő áresést okozhat. Például ha a konzervatív befektetők kiváló instrumentuma, a német 10 éves kötvény hozama a jelenlegi 0,25%-ról 5%-ra emelkedne (ahol pár éve volt), akkor az ebbe befektetők elveszítenék vagyonuk 40%-át! Ennél is nagyobb áresés történhet részvényekben és ingatlanokban, ha a buborék kipukkad, annak pedig súlyos reálgazdasági visszahatásai lehetnek.

A jegybankok QE-programjai és nulla/mínusz kamatszintje alig segít a gazdaságon, viszont egy hatalmas, globális eszközár-buborék kialakulását táplálja. Egyelőre úgy néz ki, szépen masírozunk ebbe a buborékba, amely ha kipukkan, akkor Toldi malomköveként fog eltalálni mindenkit, nem csak akinek részvénye van, hanem az egész gazdaságot. A jelenlegi globális jegybanki politika nagyon ártalmas és veszélyes, de amíg tart, addig kiváló szórakozás. Olyan mint egy hullámvasút, amelynek a leszálló ágából kiszedték a síneket. Felfelé vidám visítás, lefelé viszont halálhörgés lesz…

***

Jelen helyzet: a fentieket láthatjuk. A fejlett gazdaságok magukra találnak, lesz növekedés, és vesznek mindent, aminek hozama van, ebbe beletartozik a kötvény, részvény, egyre inkább az ingatlan, de a KEU devizák (pl. forint) is. Carry-play a négyzeten…