nov.
27
2013

A Goldilocks konszenzus

A cím nem valami James Bond film címe, vagy a Bourne rejtély folytatása, hanem a jelenlegi tõkepiaci hangulatot hivatott leírni.  A gazdaság akkor van "Goldilocks" állapotban (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Story_of_the_Three_Bears), amikor sem inflációs, sem deflációs veszély nincs, sem nem túl lassú, sem nem túl gyors a növekedés. A jövõ évre vonatkozó elõrejelzéseket tekintve eléggé egyértelmû konszenzus van a befektetõk között. Ez azért érdekes, mert a nagy mozgás mindig abból tud lenni, ha a konszenzus téved.

A befektetõk és elemzõk jelenlegi elõrejelzései szerint a fejlett világ – elsõsorban az USA – pont ebben a Goldilocks "nyerõmezõben" tartózkodik. Az várakozások szerint az amerikai jegybank bár lassan befejezi a pénznyomtatást, ám kamatot emelni még nagyon sokáig nem fog; a gazdaság stabilan nõ, de annyira nem, hogy az felvetné az infláció, s a vejáró kamatemelés rémét. Ez a lehetõ legjobb környezet a részvényeknek, mert az alternatív kamatok nullán vannak, tehát a részvények vonzók, a gazdaság nõ, a profitok nõnek, és szinte minden befektetési eszköz ára emelkedik. Ez zajlik most.

Könnyen lehet, hogy valóban ez történik jövõre, de mi van ha a konszenzus téved? Akkor bizony nagy koppanás lesz. Mi vezethet a tévedéshez?

1. Lassulás-defláció. Ebben nem hiszek, de ez is egy lehetõség, amire kevesen számítanak. Valamilyen ok miatt megbicsaklik a növekedés, a defláció réme felbukkan, a profitnövekedés megáll. Ebben az esetben az amerikai és német állampapírok valószínûleg nagyon jól teljesítenének, a tõzsdék nagyot eshetnének.

2. Ebben a meglepetésben tudok hinni: a vártnál erõsebb növekedés és a váratlanul ismét felbukkanó infláció. Tudjuk, hogy (legalábbis az USA-ban) nagyon magasak a proftráták, a fellendülésbõl a tõke sokkal jobban profitált, mint a dolgozók, ám a szakképzett munkások fogyóban vannak. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor a gyors növekedés mellett gyorsan esik a munkanélküliség, béremelkedések lesznek, ami növeli a fogyasztást, ami tovább gyorsítja a gazdaságot, aminek hatására a bankok a sok új, jegybankok által megteremtett pénzt elkezdik kihitelezni, és máris meglepõen magas inflációval találhatjuk magunkat szembe. Erre a FED-nek szinte biztos, hogy kamatemeléssel kellene válaszolnia. Ebben a szcenárióban a kötvények és részvények árfolyama is sokat eshet.

Nem tudom, hogy lesz-e meglepetés, de az jól látszik, hogy akár ismételt erõs lassulás jön, akár hirtelen meglepetésszerû infláció, arra a piacok nincsenek felkészülve. Amíg a jelenlegi Goldilocks szcenárió tart, addig folyhat tovább az örömködés, de ha bármelyik fenti kettõ kezd kibontakozni látszani, akkor nagy mozgások jöhetnek.

(Az már csak zárójeles, hogy valószínûleg egyik meglepetés sem lenne jó Magyarországnak és a magyar eszközöknek, mert az elsõ esetben a kockázati prémiumok megugrása miatt drágulna a finanszírozásunk, és gyengülne valószínûleg a forint, a második esetben pedig az amerikai kamatemelések miatt kellene nekünk is kamatot emelni, vagy végignézni a forint gyengülését. Tehát addig jó míg Kádár él tart a Goldilocks. )

http://www.zsiday.hu/blog/goldilocks-konszenzus