dec.
3
2013

A hit pénzhegyeket mozgat meg

Mostanában mindenki azt kérdezi tõlem, hogy mi ez a bitcoin és mennyit ér? Szerintem a válasz az, hogy csak a Jóisten tudja, de azért ezt egy kicsit részletezném.

A pénznek, bármilyen pénznek azért van értéke, mert elfogadjuk egymás között csereként és értékõrzõként. A modern pénz, a papírpénz azért funkcionál, mert az állam kikényszeríti használatát, kötelez minket arra, hogy bármiféle tartozás fejében elfogadjuk. Ezért van a dollárbankjegyekre is ráírva: "this note is legal tender for all debts, public and private", magyarul ez a papírfecni felhasználható mind a magánadósságok, mind az állam felé történõ adósságok (adók) kifizetésére. A modern pénz értékét tehát az adja, hogy az állam ennek használatát írja elõ. Ugyanakkor az emberiség történetében sokáig voltak spontán pénzeszközök, amelyeket mindenki elfogadott csereeszközként, értékõrzõként (kagylóhéj, marha, arany, stb.). Ezek közül nyilván az arany az érdekes, mert legfõbb érdeme az, hogy nem rozsdásodik, nem tûnik el, nem könnyen olvad, azaz sokáig megmarad, és korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre. Ezért volt sokáig az arany a legfõbb pénzeszköz – pedig valódi haszna nincs. 

Természetesen arany helyett bármit használhatnánk, DE, és itt jön a lényeg, a legfõbb feltétel, hogy ezt a közös értékmérõt mindenki elfogadja. Ha mindenki elfogadja pénzként, akkor pénzként funkcionál. Nagyon fontos, hogy bármi lehet pénz, nem kell, hogy belsõ értéke legyen, de valamilyen oknál fogva mindenkinek, vagy sokaknak el kell fogadnia.  Tehát a pénz értéke leegyszerûsítve attól függ, hogy mennyien hisznek benne. Ha hisznek benne, hogy megtartja értékét, stabil értékõrzõ, s legfõképp mások is elfogadják, akkor lehet pénz. Ebbõl látszik, hogy a rendszerben komoly tehetetlenség van: nehezen válik valami pénzzé, mert ahhoz az kell, hogy sokan elfogadják, de ha meg már sokan elfogadták, akkor senki sem kérdõjelezi meg, és pénz marad sokáig.

És itt jutunk vissza a bitcoinhoz. Ez pont olyan, sõt még olyanabb, mint az arany, mivel valódi értékét az adja, hogy mások azt gondolják, hogy mindenki más értéket tulajdonít neki. A bitcoin értéke a belevetett hittel arányos, hasonlóan az aranyhoz. Ha kialakul egy ilyen közös fizetõeszköz – bármi is legyen az – akkor a tehetetlenség miatt már nem tud egy új képzõdni. Tehát az elsõ, amit mindenki elfogad lesz a nyerõ, a többi eltûnik – ha lesz egyáltalán elsõ. Ugyanis a kormányok valószínûleg nem nézik jó szemmel a BTC terjedését, mert ezzel elveszítik a pénz ellenõrzése feletti jogot. Mivel 21 millió bitcoin lehet, és a világ GDP-je 71 000 milliárd dollár, így ha mindenki bitcoint használna, akkor egy bitcoin értéke simán lehetne 3 millió dollár. Aki bitcoint vesz, az arra fogad, hogy idõvel ebbe az irányba mennek a dolgok, s ebben az esetben nyilván még nagyon komoly emelkedés állhat a pénz elõtt. Azonban mivel a BTC értéke pusztán a hitre támaszkodik, így nem lehet elõrejelzést tenni, mert az is könnyen lehet, hogy valamilyen váratlan fordulat miatt eltûnik a süllyesztõben. Hol van például ma már az iWiW? Nincs, csak Facebook van. A közösségi média pont olyan hiten alapuló dolog, mint a BTC, amit mindenki elfogad, az válik mûködõ modellé, és az, hogy melyik lesz a nyerõ, nem feltétlenül elõrelátható. 

Tehát mennyi ér a bitcoin? Fogalmam sincs. Bármi elképzelhetõ nulla és a sokezer dollár között. Viszont úgy vélem – és lehet hogy nagyot tévedek – hogy a kormányzatok ellenezni fogják a virtuális pénzeket és fel fognak lépni terjedésük ellen, mert nem áll érdekükben, hogy ilyenek legyenek. A bitcoin egy lottószelvény, és egyelõre az is marad. Értem, hogy miért emelkedik, értem, hogy mi történhet vele, de nem tudom megmondani a jövõjét, mert a folyamat abszolút reflexív: a percepciótól, a belé vetett hittõl függ, és annak a valóságra való visszahatásától…  

http://www.zsiday.hu/blog/hit-p%C3%A9nzhegyeket-mozgat-meg