szept.
5
2013

A kétéves amerikai

Talán a legfontosabbnak tûnõ történés, hogy az amerikai kétéves állampapírhozamok egy nagyon komoly, hosszú ideig épített bázisból elindultak fölfelé, és bõ kétéves csúcsra kúsztak. Mi ennek az oka és mit eredményezhet, ha a trend folytatódik?

Azt láthatóan már kezdi elfogadni a világ, hogy az amerikai pénznyomtatás (aka QE) lassan véget ér, és még azt is, hogy idõvel normalizálódik a kamatszint USA-ban – ha végre valóban talpraáll a gazdaság. Ugyanakkor egyre nagyobb kérdéssé válik, hogy mikor történhet meg ez a bizonyos normalizáció, mikor indulnak a kamatemelések? Láthatóan a piaci szereplõk egyre korábbinak gondolják ezt az idõpontot, ennek következtében ugorhattak meg a hosszabb állampapírok után immáron a rövidebbek hozamai. Úgy gondolom, hogy új fázis kezd kialakulni a "normalizáció-sztoriban". Eddig a "majd lesz valamikor kamatemelés" fázis volt, ami feltolta a hosszú, 10-20-30 éves kötvények hozamát, most tart a "nem is olyan soká lesz ez" fázis.

Ez azért lényeges, mert ha igaz, akkor a rövid oldali amerikai hozamok ugrásával jár, ami sok-sok eszközre fog kihatni, elsõsorban a feltörekvõ devizákra, ahol automatikusan azok vonzerejét csökkenti a "carry" csökkenése révén, s ez további gyengülésükhöz vezethet. Szintén érdekes a dollár, számomra ezen belül is a dollár-jen. Itt az elsõ fázis, amely 2013 elején zajlott az volt, hogy "a japán nyomtatnak, mint az õrült", tehát lazítanak. Most jöhet (talán) a második fázis, amikor az amerikai rövid oldali szigorítás hajthatja az árfolyamot.

Szintén érdekes, hogy a mostanában igen meredekké vált hozamgörbék világszerte laposodhatnak illetve irányváltásra, esetleg intervencióra kényszerülhetnek jegybankok, akár a magyar is (bár szerencsére az elmúlt évek böjtölése után a forint fundamentumai meglehetõsen stabilak, de azért a ne feledjük, hogy még a legstabilabban álló szumós alól is ki lehet rántani a szõnyeget).

http://www.bloomberg.com/quote/USGG2YR:IND

http://www.bloomberg.com/quote/USGG2YR:IND/chart

http://www.zsiday.hu/blog/k%C3%A9t%C3%A9ves-amerikai