A lap

Kedves Olvasó!

Nyárra felkészülni! A világ tőzsdéinek egyik jellemzője, hogy a nyári időszakban (az északi félteke nyári időszakában) általában nyugodt időszak köszönt be és kevés nagyhatású esemény történik. Ilyenkor mindenki szabadságra megy, pihen, a hétvégéket megnyújtja. A tőzsdék forgalma visszaesik.

Az angolszász világban van is egy közmondás erre az időszakra, a „Sell in May and go away”, azaz adj el, zárd a pozícióidat májusban és távozz. Ennek a rövid magyarázata az, hogy amennyiben az évet két részre osztjuk, egy „nyári”, májustól októberig és egy „téli”, októbertől májusig tartó időszakra, akkor hosszú távon az figyelhető meg, hogy a tőzsdék a téli időszakban jobban teljesítenek, mint a nyáriban.

Persze ha a statisztika mélyére ásunk, akkor a kivételek mellett – amikor a nyári időszakban teljesítettek jobban a tőzsdék – árnyalhatjuk a közmondást. Egy ilyen elemzés látott napvilágot idén az ausztrál University of Queensland és a University of California közös kutatásából. Egy hosszú, 1896-tól napjainkig terjedő időszakot vizsgáltak, az amerikai négyéves elnöki ciklusokat is figyelembe véve.

A kutatók arra jutottak, hogy amennyiben a négyéves ciklusokból az elnöki harmadik éveket kivesszük a statisztikai mintából, akkor a nyári időszak 3,3 százalékos teljesítménye valóban jobb a téli időszak 2,3 százalékos teljesítményénél, de lássuk be, ezért nem zárnánk pozíciókat (már csak a kereskedési költségek miatt sem). Ha azonban az elnöki ciklus harmadik évét vizsgáljuk, akkor a különbség szembetűnő: 11 százalék áll szemben a –0,1 százalékkal.
A statisztika nagyon hasznos tudományággá fejlődött. Ugyanakkor csakúgy, mint korunk új csodaszere, a „big data” (nagy adathalmazok statisztikai elemzése) akkor hasznos, ha jól és jóra használjuk. A Churchillnek tulajdonított, de valójában általa sosem mondott (!) „Csak abban a statisztikában hiszek, amit én hamisítok” kijelentés sokat rombol a statisztika megítélésén.

Én sokkal jobban szeretem a „A számok sosem hazudnak” közmondást. A matematika, a statisztika, az informatika segítségével végzett nagymennyiségű adat elemzése a mai kor sajátja. Sok hasznos és érdekes összefüggésre bukkanhatunk. Az már egészen más kérdés, hogy ezeket miként hasznosítjuk, azaz miként élünk a következtetésekből adódó lehetőségekkel.
Reménykedjünk abban, hogy a számok idén segítenek abban, hogy nyugodt pihenéssel töltsük a nyarunkat. Mi próbálunk ehhez hozzájárulni a magunk eszközeivel, jelen esetben az A lappal.

Kellemes pihenést, jó olvasást, szép nyarat!

Bilibók Botond
vezérigazgató

 

A legújabb lapszám tartalmából

  • Feléltük a jövőnket?
  • Válságban a konténerhajók piaca
  • A kőpénztől az okos szerződésig
  • Lehangoló hozamkilátások
  • A globalizáció nyertesei és vesztesei
  • Kell-e nekünk Paks II.?
  • Menni vagy nem menni?
  • Alapidézetek

A lap negyedévente jelenik meg 

2017. I. negyedév: 2017. március 8.
2017. II. negyedév: 2017. június 21.
2017. III. negyedév: 2017. szeptember 13.
2017. IV. negyedév: 2017. december 6.
Éves előfizetés díja 1600 Ft.
Előfizetési akciónkért kattintson ide!
Előfizetéssel kapcsolatosan az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet hétköznapokon 9.00 és 16.00 óra között: Kalmár Beáta: +36 1 302 1131 vagy elofiz@haszon.hu
Online is előrhető a 
digitalstand.hu oldalán.

Impresszum
Lapalapító: Bilibók Botond, felelős szerkesztő: Dávid Alexandra (alapblog@alapblog.hu)
Szerzők: Balásy Zsolt, Bilibók Botond, Cser Tamás, Móricz Dániel, Szabó Balázs, Szabó Dávid, Szőcs Gábor, Welsz Edit
Design: Tar József
Logóterv: OKEGO
Karikatúra: Kustán Roland
Laptulajdonos: Concorde ALAPKEZELŐ Zrt.
Szerkesztőség címe: 1123 Budapest, Alkotás u. 50. Telefon: +36 1 803 8899
E-mail: elofiz@conak.hu vagy kapcsolat@concordealapkezelo.hu
Kiadja: Haszon Lapkiadó Kft., 1036 Budapest, Lajos u. 78.
Nyomda: Pauker Nyomdaipari Kft.
Terjeszti: Magyar Posta Zrt., Haszon Lapkiadó Kft., Concorde ALAPKEZELŐ Zrt., Alapforgalmazó Zrt.