A lap

Kedves Olvasó!

Ha rákeresünk az egyéves lekötött bankbetétek elérhető kamataira, akkor nagy a szórás: 0,01 és 2,25 százalék közötti EBKM-eket találunk. Tudja mi az az EBKM? Nem? Egységesített Betéti Kamatláb Mutató. Így már érthető, nem? Bocsánat, de életünk tele van ilyen és ehhez hasonló rövidítésekkel, mutatókkal és a tapasztalat az, hogy nagyon kevesen tudják, mi mit is jelent. De ha nem is érthető pontosan, arra jó, hogy a banki kamatokat összehasonlíthatóvá tegye. Ugyanis minden banknak azonos módon kell ezeket kiszámítania. Az EBKM nem tartalmazza a pénz utalásának és felvételének a költségeit és a kamatadóval sem számol. De a legjobb esetben elérjük az EBKM által ígért értéket.

A ráció mellett (kamat) megjelenik az emóció is: gyakran hallani, hogy „Ennyiért nem érdemes lekötni a pénzem, úgysem kapok érte semmit”. Visszaigazolódik ez abban is, hogy a magyar lakosság már a bankbetétek csaknem 80 százalékát nem a korábban népszerű lekötött betétben, hanem látraszólóan tartja, azaz gyakorlatilag „nulla” kamat mellett. Nulla kamatok mellett pedig a pénz elkezd más utakat keresni.

A „kockázat nélkül nincs hozam” összefüggést mindenki ismeri, és amikor „nincsenek kamatok”, akkor a korábban óvatos megtakarító is elbizonytalanodik vagy úgy érzi, kénytelen rizikót vállalni. Egyre többen elfogadják azt is, hogy a befektetéseknél hosszabb időre, legalább három-öt évre van szükség. Ami örvendetes tény. Innen már csak egy lépés, hogy a hosszabb, 3–5 éves megtakarítási lehetőségek népszerűbbek legyenek.
Két dolog segíti ezt: az adókedvezményt nyújtó tartós befektetési számla (egy újabb rövidítés: TBSZ) és az, hogy az állam az Államkincstáron keresztül a hosszabb futamidejű állampapírokra ad magasabb kamatot.
Bár az állampapír kockázata alacsony, hozzászoktatja a befektetőket a hosszabb futamidőhöz.

Érdekes kérdés, hogy a korábban bankbetétben és állampapírban megtakarító magyar lakosság „átáll-e” a hosszabb időre, mint ahogyan az is válaszra vár, hogy mekkora kockázatot hajlandó vállalni.
A kötvények és állampapírok kamatai az elmúlt években a nullához közelítettek, elérték, olykor be is estek alá. Nagyon valószínű, hogy ez az állapot még eltart egy ideig. Ne legyenek illúzióink: a pénz Európában is a kockázatok felé fordul. Minél később indul majd meg a kamatszintek „normalizációja,” annál nagyobb buborék fújódik.

A kockázatvállalás egyik jól ismert formája az ingatlanbefektetés. Az alacsony kamatok mindenhol keresletet teremtettek a jobb hozamokkal kecsegtető ingatlanok iránt, ami az árak növekedését eredményezte. Travolta nevű szerzőnk érdekes témát feszeget. Az emelkedő ingatlanárak miként befolyásolják (csökkentik) a reálbérnövekedést? Elgondolkodtató, különösen a nemrég munkába állt fiatal korosztály számára.

A mostani szám „vezércikke” a hazai autóipari függőséget mutatja be annak előnyeivel, hátrányaival együtt. Írója, Beethoven a jövő kihívásait, feladatait is áttekinti. Igazi időutazásra csábítva.

A jelen sorok írásakor egy napra vagyunk az amerikai elnökválasztástól. A következő szám egyik témája tehát már megvan, de erre 2017. február végéig várni kell.

Jó olvasást, jó szórakozást!

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok a Concorde Alapkezelő csapata nevében is.

Bilibók Botond
vezérigazgató

 

A legújabb lapszám tartalmából

  • Áldás vagy átok?
  • Emigráns infláció
  • Szakadék balra, szakadék jobbra
  • Az európai bankszektor bukdácsolása
  • Csodaszerek gazdasági növekedésre
  • Valamit tudnak a horvátok
  • Miért nem döntünk mindig racionálisan?
  • Bitcoin és Zcash
  • alapidézetek

A lap negyedévente jelenik meg 

2017. I. negyedév: 2017. március 8.
Éves előfizetés díja 1600 Ft.
Előfizetési akciónkért kattintson ide!
Előfizetéssel kapcsolatosan az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet hétköznapokon 9.00 és 16.00 óra között: Kalmár Beáta: +36 1 302 1131 vagy elofiz@haszon.hu

 

Impresszum
Lapalapító: Bilibók Botond, felelős szerkesztő: Dávid Alexandra (a.david@conak.hu)
Szerzők: Balásy Zsolt, Bilibók Botond, Cser Tamás, Karácsony Tamás, Móricz Dániel, Muhi Gergő, Orosz Gergő, Szabó Balázs, Szabó Dávid
Design: Tar József
Logóterv: OKEGO
Karikatúra: Kustán Roland
Laptulajdonos: Concorde ALAPKEZELŐ Zrt.
Szerkesztőség címe: 1123 Budapest, Alkotás u. 50. Telefon: +36 1 803 8899
E-mail: elofiz@conak.hu vagy kapcsolat@concordealapkezelo.hu
Kiadja: Haszon Lapkiadó Kft., 1036 Budapest, Lajos u. 78.
Nyomda: Pauker Nyomdaipari Kft.
Terjeszti: Magyar Posta Zrt., Haszon Lapkiadó Kft., Concorde ALAPKEZELŐ Zrt., Alapforgalmazó Zrt.