A lap

Kedves Olvasó!

Ki emlékszik még a 2008-as nagy válságra? Ki emlékszik a 2001 körüli dotcom válságra? Ki emlékszik az 1997, 1998-as távol-keleti, majd orosz pénzügyi válságra? Ki emlékszik az ezt megelőző időszakokra? Megváltozott a világ?

Időszerű kérdések. Abban az esetben időszerűek, ha hiszünk abban, hogy a világ abból a szempontból nem változott sokat, hogy a gazdasági ciklusok egymást követik még akkor is, ha más-más természetűek.

A tőkepiaci szakma ezt az elmúlt húsz évet öleli át. A magyar környezet nagyon nagyot változott. Az ezredfordulót megelőzően kevés megtakarítás, induló tőzsde, magas inflációs és kamatkörnyezet volt. Ez mondható el az internetes lufi okozta tőzsdei válság időszakáról is. Ekkor még kevés nemzetközi kötvény és részvény volt a portfóliókban, hiszen 2001 júniusáig devizakorlátozás volt Magyarországon.

A 2008-as nagy gazdasági válság már „igazi” gazdasági és tőkepiaci válság volt. A rendszerváltást követő években nőttek a lakossági megtakarítások és ezzel együtt járt, hogy sokat alakult, fejlődött a pénzügyi megtakarítások, a befektetési lehetőségek kínálata. A befektetési alapok piaca számottevően nőtt (emlékezzünk csak az ingatlanpiacra és az ingat-lanba fektető alapok népszerűségére), és így a megtakarításaikat részben pénzügyi eszközökben tartó befektetők együtt sírtak és nevettek a világ többi befektetőjével. Ennek is már csaknem tíz éve. Az elmúlt évtized utolsó harmadában újra jelentősen nőttek a megtakarítások, sok pénz vándorolt a pénzügyi eszközökbe, amit felgyorsított a folyamatosan és mára nullára csökkenő kamatkörnyezet.

Évekkel ez előtt azt írtuk, hogy egy nagy globális gazdaságpolitikai kísérletnek vagyunk a résztvevői. Ma elmondhatjuk, hogy minden napi politikai, közéleti, gazdasági feszültség ellenére a válságkezelés sikeres. Ennek a sikeres válságkeze-lésnek a velejárója, hogy az elmúlt tíz évben jelentősen nőttek a részvények, ingatlanok és kötvények árai. A kötvénye-ké valószínűleg már nem nagyon tud tovább növekedni. Hacsak azt nem tapasztaljuk, hogy a befektetők hajlandóak tömegesen és hosszú távon negatív hozamért kötvényeket venni. Száz százalékos biztonsággal nem jelenthetjük ki, hiszen annak is már szemtanúi lehettünk, hogy a magyar rövid állampapírt is megvették úgy, hogy a vásárló kevesebbet kap vissza 12 hónap múlva, mint amennyiért vette. Ki hitte volna ezt korábban?

Ennek ellenére – ha az a véleményünk, és az enyém az – amennyiben a kamatok érdemben tovább már nem tudnak csökkenni, akkor ennek a kötvénydrágulásnak vége. Vajon vége lesz-e a többi nagy befektetési eszközosztály drágulá-sának? Biztosan nem állíthatjuk, de itt térek vissza a kezdeti kérdésekhez: Megváltozott a világ? Amennyiben azt gon-doljuk, hogy nem, nem a nirvánába léptünk be, ahol minden csodálatos és a befektetéseink egyre nagyobb és nagyobb értékűek lesznek, akkor már csak egyetlen kérdést kell megválaszolnunk: a korrekció, az esés hogyan fog lezajlani? Eddigi megélt tapasztalataink szerint ezek nem kellemes időszakok. Hasonlóak ahhoz, mint amikor a hosszasan, lépésről lépésre épített kártyavár hirtelen az építési idő töredéke alatt szenved el komoly sérüléseket. Aki nem vesz részt az épülő csodában, nehéz szívvel figyeli mások sikerességét és közben időről időre felteszi a kérdést, hogy vajon nem tévedett-e.

Ebben a nem könnyű lélektani helyzetben született ez a szám. Elfogultsággal vagy elfogulatlansággal, jómagam nem tudom objektíven megítélni, de azt hiszem, az egyik legérdekesebb lapszámunkat tartja a kezében. Mi az ön véleménye?

Bilibók Botond
vezérigazgató

 

A legújabb lapszám tartalmából

  • Félni a veszteségtől vagy örülni a nyereségnek?
  • Véleménye mindenkinek van, de ki ért hozzá?
  • Széttartó devizaárfolyamok és kötvényhozamok
  • A WYSIATI csapdájában
  • Ha nem állunk elő jobbal, a populizmus marad
  • A passzív befektetések halála
  • A történelem nem ismétli önmagát?
  • Lélegeztetőgépen a török gazdaság

A lap negyedévente jelenik meg 

2018. I. negyedév: 2018. április 4.
2018. II. negyedév: 2018. július 4.
2018. III. negyedév: 2018. szeptember 26.
2018. IV. negyedév: 2018. december 12.
Éves előfizetés díja 1600 Ft.
Előfizetési akciónkért kattintson ide!
Előfizetéssel kapcsolatosan az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet hétköznapokon 9.00 és 16.00 óra között: Beledi Szilvia: +36 1 302 1131 vagy elofiz@haszon.hu
Online is előrhető a 
digitalstand.hu oldalán.

Impresszum
Lapalapító: Bilibók Botond, felelős szerkesztő: Dávid Alexandra (alapblog@alapblog.hu)
Szerzők: Balásy Zsolt, Bilibók Botond, Karácsony Tamás, Móricz Dániel, Muhi Gergely, Orosz Gergő, Szabó Balázs, Szabó Dávid, Welsz Edit, Zsiday Viktor
Design: Tar József
Logóterv: GRUND Kommunikációs Kft.
Karikatúra: Kustán Roland
Laptulajdonos: HOLD Alapkezelő Zrt.
Szerkesztőség címe: 1123 Budapest, Alkotás u. 50. Telefon: +36 1 803 8899
E-mail: elofiz@hold.hu vagy kapcsolat@hold.hu
Kiadja: Haszon Lapkiadó Kft., 1036 Budapest, Lajos u. 78.
Nyomda: Pauker Nyomdaipari Kft.
Terjeszti: Magyar Posta Zrt., Haszon Lapkiadó Kft., HOLD Alapkezelő Zrt., HOLD Alapforgalmazó Zrt.