okt.
21
2013

A legnagyobb bûn

Az osztrák iskola képviselõi jellemzõen nem szeretik a központi bankokat. Úgy vélik, hogy a központi bankok eltorzítják a pénz árát, azaz a kamatot, ami azután a szükségesnél nagyobb fellendülést és recessziót okoz. A kérdés persze valószínûleg ennél sokkal bonyolultabb, azonban a 2002-2007 közötti idõszakban mind Európában (különösen a periférián volt ez látványosan igaz), mind pedig USA-ban azt láttuk, hogy a túlzottan olcsó pénz miatt hatalmas hitelbuborékok alakultak ki, amelyeket megint extrém módszerekkel kellett kezelni (pl. QE) hogy ne legyen totális összeomlás belõle.

A legtöbb jegybankár és gazdaságpolitikus belátta, hogy hibákat követtek el – például azzal, hogy csak a szûk inflációs mutatókra fókuszáltak és nem vették figyelembe az eszközárakat, a makrostabilitást, a pénzügyi rendszer potenciálisan destabilizáló szerepét. (Ennek magyar lecsapódása volt az MNB által alkalmazott inflációkövetõ ortodoxia). Alan Greenspan a 80-as évek közepétõl a 2000-es évek elejéig ennek a rendszernek a kiépítését vezette. Bár kétségtelen tény, hogy kiemelkedõ eredményeket (is) ért el, ám pont a jegybankárok saját tökéletességébe vetett hit vezetett oda, hogy mandátumukat egy szûk területre (inflációs mutatók finomhangolása) szûkítették le, és nem vették figyelembe a változó valóságot. A tévedés persze természetes emberi tulajdonság, és nincs is vele baj, ám fontos, hogy elismerjük ha tévedünk. Nos, ez az, amire Greenspan nem hajlandó, és ezért támadja Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász, akinek a kérdésben szerintem igaza van:

http://krugman.blogs.nytimes.com/2013/10/20/the-worst-ex-central-banker-in-the-world/?_r=1&

A gazdaságpolitika fókusza a válság óta megváltozott, és várhatóan ez így is marad. Vannak dolgok amiket köbe vésettnek hittünk, de ma már nem érvényesek. 

Egyébként ugyanez igaz a befektetések pszichológiájára is: nem baj ha tévedünk, sokszor elõ fog fordulni. A baj az, ha nem ismerjük fel és el, hogy rosszul gondoltuk a dolgokat. Ha nem próbálunk meg tanulni saját hibáinkból az a legnagyobb bûn. És nem csak a jegybankároknál vagy befektetõknél…

***

Egy unortodoxnak mondott, de teljesen racionálisnak tûnõ javaslat a devizahiteles probléma kezelésére:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/egy_unortodox_megoldasi_javaslat_a_devizahitelek_problemajara.3.190751.html

Ami eddig történt a témakörben, az egy lose-lose megoldás volt. Vesztettek a bankok, buktak az emberek, a kormányzatnak kiesett egy csomó adóbevétele, és visszaesett a gazdasági növekedés is, ami fokozta a veszteségeket, és vissza a kör elejére. Direkt sem nagyon lehetett volna butábban csinálni az egészet. Olyan megoldás kellene, ami jó az embereknek, jó a bankoknak és segít visszatalálni a növekedés útjára. A cikkben leírt ötlet nem tûnik rossznak. Lehet, hogy nem ártana meghallgatni a konstruktívabb, hozzáértõ szakemberek véleményét is a témában a parlamenti ciklontörvénykezés helyett…

http://www.zsiday.hu/blog/legnagyobb-b%C5%B1n