júl.
19
2013

A múltat végképp eltörölni…

Vajon mire készül a devizahitelek kapcsán a magyar kormány? A lehetõségek tárháza széles, fantáziájuk erõs, félelemérzetük nincs, úgyhogy bármi lehet. A végsõ megoldástól függõen ez pedig számtalan kimenetet jelenthet a magyar eszközök árfolyamára nézve.

Kétségtelen tény, hogy a devizahitelek megnövekedett törlesztõterhe teljesen agyonnyomja a lakossági fogyasztást és több százezer háztartást hozott lehetetlen helyzetbe. Hibás terméknek minõsíteni azonban egy banki hitelt amiatt, hogy megnõtt a törlesztõrészlete természetesen badarság, hiszen bármilyen változó kamatozású termékkel megtörténhet és meg is történik sokszor, hogy a törlesztõrészletek – akár nagy mértékben is – megugranak. Jó példa erre az 1990-92-es brit recesszió, ami jelentõs részben az ingatlanpiaci összeomlás miatt történt. A 80-as évek végén még egyszámjegyû hitelkamatok mellett vettek fel jelzáloghiteleket az emberek, ami ingatlanpiaci és fogyasztási boomhoz vezetett, ám 1989-90-ben 15%-ra emelkedett a brit alapkamat, így sokak törlesztõrészlete megduplázódott, amit nehezen tudtak fizetni, lakásokat árvereztek el, összeomlott a gazdaság, megugrott a munkanélküliség, és a kilábalás hosszú ideig tartott. Devizahitelek nélkül is van tehát olyan termék, amelynek a kamatterhei gyorsan nagyon sokat tudnak nõni rossz körülmények között, ettõl a saját devizában hitelezés sem óv meg!

Természetesen jó lenne valahogyan varázsütésre eltüntetni a devizahitelek problémáját, hiszen ha mindenki a régi törlesztõjét fizetné, akkor az azonnal hatalmas serkentõ hatással lenne a gazdaságra, mert többletjövedelemhez juttatná a lakosságot. Ennek útjában több akadály áll. Egyrészt valakinek le kellene nyelnie a több, mint 1000 milliárd forintos bukót, ami a hitelek jelenlegi értéke és az eredeti  folyósítási árfolyama között van, másrészt devizát kellene hozzá biztosítani. Az utóbbi az egyszerûbb probléma, mert az MNB-nek bõségesen van tartaléka, sõt ha ezt mondjuk 300 Ft-os EURHUF árfolyam mellett a bankoknak eladná, akkor azon még nagy nyereséget is realizálna (mivel devizabeszerzési ára a jelenlegi árfolyamnál alacsonyabb), s mivel az MNB nyeresége a költségvetést gazdagítja, így fura módon még a költségvetésnek is jót tenne. A nagyobb nehézség ennek az 1000+ milliárd forintnak a benyelése körül zajlik, ugyanis ez számos hazai bank tõkéjét eltüntetné, pillanatok alatt csõdbe víve õket, aminek aztán beláthatatlan következményei lennének az egész gazdaságra.

A múltat jó lenne végképp eltörölni, meg nem történtté tenni, de erre nincs mód, bármilyen megoldás fájdalmat fog valakinek okozni, nincs olyan lehetõség, ami érintetlenül hagyja a gazdaságot. Amennyiben azonban a devizahitelek problémaköre valamilyen szinten rendezõdik/megoldódik, és kevésbé fenyegeti Magyarországot, akkor eléggé valószínûnek tûnik, hogy folytatódó kamatvágásokra és tartósan gyengébb forintra rendezkedhetünk majd be, mert a monetáris serkentésnek már semmi sem fog útjában állni…   

http://www.zsiday.hu/blog/m%C3%BAltat-v%C3%A9gk%C3%A9pp-elt%C3%B6r%C3%B6lni