A rendes kenyér ára

A hivatalos KSH statisztika egyszerűen nem vesz tudomást a jelenségről, hogy a tisztességes kenyér, amiben valódi alapanyag van és rendesen meg van fizetve a munkaerő, aki dolgozik vele, a vágható, kenhető, napokig elálló igazi kenyér kilónkénti ára már akár 1000 Ft/3 euró körül van – és nem a statisztikákban kimutatott 237-342 Ft, ahol csak a minőségben kihigított ipari szemetet (tisztelet a kivételnek) veszik figyelembe. De nem kell hasonló árakhoz kézműves kenyérboltba menni kovászos kenyérért, amire mondhatjuk, hogy rétegtermék, mert a mezei pékség-láncokban, ahol főleg előrefagyasztott terméket sütnek helyben, is bőven akad olyan 10-25-50 dekás pékárú, aminek a kilónkénti ára megcsapja az 1000 Ft-ot. Például a 25 dekás sima bagett az egyikben, ahol szoktam venni, 250 Ft. Az összforgalom nagyobb része biztos az olcsóbbakból van, de az, hogy a statisztika egyáltalán nem látja, hogy vannak jó minőségű termékek, amelyek sokszorosan drágábbak, a valóság eltorzítása.

Eközben a 2017. szeptemberi „hivatalos” statisztikai átlagárak:

13201 Fehér kenyér, kg, 284 Ft
13202 Házi jellegű kenyér, kg, 342 Ft
13206 Félbarna kenyér, kg, 237 Ft

A kenyér ára

Forrás: Vakmajom a Facebookon