okt.
16
2013

A valódi rezsicsökkentés

Habár a lakosság nem sokat érez belõle a legtöbb országban, de Európa energiapiacán elképesztõ változások történnek. Errõl a mostani Economistban olvashatunk nagyon jó cikket:

http://www.economist.com/news/briefing/21587782-europes-electricity-providers-face-existential-threat-how-lose-half-trillion-euros

Ezzel összefüggõ, s talán még ennél is érdekesebb fejlemény, hogy az elmúlt években drasztikusan estek a napelemes rendszerek árai, olyannyira, hogy most már valóban, pénzügyileg is megéri ilyeneket telepíteni akár magánszemélyeknek is, ami valódi forradalmat okozhat a következõ pár évben – pláne ha még tovább esnek az árak:

http://cleantechnica.com/2013/02/20/german-solar-pv-in-january-e1-52watt/

Az elmúlt 5 évben a napelemkapacitások kiépítésének ára (országtól és számítástól függõen) harmadára-ötödére esett! A fenti cikkben található számítások alapján 1kW kapacitás kiépítése kb. 1500 euróba kerül, ami durván félmillió forint. Ezzel Magyarországon kb. 1000-1200 kWh áramot lehet termelni évente, amelynek a kiskereskedelmi ára 40 000 – 60 000 forint között van, azaz mintegy 10%-os hozamot lehet "elérni" napelem vásárlásával. Ha beruházunk félmilliót, éves kb. 50 000 forintot takarítunk meg. Ez a képlet még pár éve is drasztikusan másképp festett. Nyilván egy idõ után csökkenni kezd a hatékonyság, és felmerülhetnek egyéb költségek is, de mivel a hazai kamatszint borzasztóan alacsonyra esett, azaz alacsonyra került a léc, ezért számos magánszemélynek vagy intézménynek is megfordulhat a fejében, hogy magának termeljen áramot, egyszerûen azért, mert ez immáron jó befektetésnek tûnik, és ez valódi rezsicsökkentést okozhat. Ráadásul ha többletáramot termelünk, akkor azt a szolgáltató köteles megvenni tõlünk! Nem véletlen, hogy mostanában olvashattunk ilyen hírt is:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/fenntarthatovilag/napenergiara_valt_a_magyar_honvedseg_is.190485.html

Mi következik a fentiekbõl? Sokminden. Egyrészt a napenergia (és a szélenergia is) egyre versenyképesebbé válik, és megindulhat akár a lakossági helyettesítés, ami valódi rezsicsökkenést hozhat a háztartásoknak. Másrészt az egyre versenyképesebbé váló alternatív energiák is lefelé ható nyomást generálnak az energiaárakra, különösen az olajra, amellett, hogy annak fundamentumai egyébként is folyamatosan romlanak. Továbbra is azt gondolom, amit ma Móricz Dani kollégám kiválóan megfogalmazott: "Az olaj kiváló befektetés – de csak minden harminc évbõl egy évtizedben". És ez az évtized elmúlt. A jelenlegi évtized nem az árupiaci termékek, és nem az energiaárak további drágulásáról, hanem inkább olcsóbbodásáról szól. Ebbõl következõen persze a commodity-kapcsolt, jellemzõen autoriter országok (és cégek) szénája sem áll jól. Harmadrészt pedig lehet, hogy a piac a rezsicsökkentést magától elintézi a kormány helyett, de valószínû, hogy az energiacégek ebbõl sem jönnek túl jól ki…  

http://www.zsiday.hu/blog/val%C3%B3di-rezsics%C3%B6kkent%C3%A9s