dec.
8
2011

Adjunk bele?

Az elmúlt napokban több helyrõl is kaptam olyan elemzést, amelyben bemutatták, hogy minden európai "politikai nagygyûlés", válságtanácskozás elõtt sokat emelkedett a tõzsde, után nagyot zuhant. Klasszikus "vedd meg a pletykát, add el a hírt" viselkedés volt ez. Mostanra azonban sok szereplõ felismerte ezt, miként azt is, hogy az európai politikusok nagyon tehetetlenkednek. Emiatt úgy vélem, hogy a reakció a válságtanácskozás elõtti beleadás, és hacsak nem jönnek ki nagyon rossz hírek, utána emelkedés lehet, ahogy ezeket a shortokat lezárják a kereskedõk.

Mára mindannyian tudjuk, hogy az európai politikusok bénáznak, nem tudnak semmit elérni, üres ígéreteket gyártanak, és megoldásaik semmire sem jók. Ám éppen amiatt, hogy ezt már mindannyian tudjuk, talán van esély arra, hogy most másképpen alakuljanak a dolgok. A piaci befektetõk nem sok jóra számítanak, tehát nem valószínû, hogy a hétvége után nagyon elszomorodnának – hiszen eleve semmi jót nem vártak. Igaz, hogy a formálódó európai megoldás nem az "atomfegyver", amire számítottam (=ECB korlátlan kötvényvásárlásai), hanem sokkal inkább egy B-52-es bombázóraj bevetése várható. Az európaiak a nagyon szigorú megszorítások politikáját, az IMF-jellegû mentõcsomagokat favorizálják, és ebben az ECB hajlandó is segíteni, de nem a teljes monetizálással, hanem nullára süllyedõ kamatokkal, agresszív hitelnyújtási programokkal, standard jegybanki eszköztárral. Ennek következtében a kemény, tartós recesszió esélye továbbra is nagy. További következmény, hogy számos európai ország hozamszintjei tartósan magasan maradhatnak, de a szétesés folyamatát legalább sikerülhet meggátolni. Ez sem kevés. Emlékezhetünk, a hazai hozamok is sokáig az egekben maradtak még az IMF program elindulása utáni sok hónapon keresztül, ez igaz lehet Európában is. Európa tehát a nehéz, kínlódó utat választja. Ennek egyébként folyománya a magyar recesszió és a tartósan magasan maradó hozamok idehaza is. További fontos tény, hogy zajlik az európai "credit crunch", szívja vissza a bankrendszer a hiteleket, és ez már Ázsiában, a fejlõdõ országokban is érezhetõ. A hitelkínálat drasztikusan csökken a feltörekvõ országokban is: Európa exportálja a lassulást. 

További érdekesség a dollár-euró helyzete is. Úgy tûnik, hogy Európában monetáris lazítás ÉS gazdasági lassulás várható, míg USA-ban a gazdaság még sokkal jobb állapotban van ÉS nincs egyelõre további lazítás. E két tény egyértelmûen az euró gyengülésének irányába hat.

A tõzsdéken túl sok a short és az alulsúlyozott befektetõ, így a rövidebb távon a megnyugvás, mint írtam korábban, eltarthat egy ideig, de a profitkilátások nagyon rosszak, nem hinném, hogy jövõre jó évük lesz a részvényeseknek.

.

http://www.zsiday.hu/blog/adjunk-bele