márc.
6
2013

Adósmentés

Az MNB bevételével hirtelen szélesre tárult a kormány fantáziája és asszociációs képessége. Szeretnék egyszer, s mindenkorra eltüntetni a magyar gazdaságot megnyomorító devizahiteleket a rendszerbõl. Habár a cél helyes, a megvalósítása nagyon nehéz.

Egyelõre inkább csak találgatások vannak, de szinte biztosnak tûnik, hogy a következõ hónapokban a lakosság devizaadósságának gyorsított leépítését tervezik. Itt a mai pletyka, de vezetõ politikusok nyilatkozatai alapján várható, hogy ha nem is ez, de valami lesz: http://nol.hu/gazdasag/20130306-johet_az_ujabb_mentocsomag  Sõt, valószínûleg nem is egy, hanem több lépésre számíthatunk.

Alapvetõen két dolgot tehet az MNB/Kormány:

– az egyik az, hogy az MNB devizatartalékaiból biztosít nagyon olcsó forrást (EUR) a bankrendszernek, mondjuk EURIBOR-on, vagy akár az alatt, cserébe kötelezi a bankokat, hogy a THM-et vigyék le mondjuk 4%-ra. Ebben az esetben maradnak a hitelek devizában, marad a devizakockázat, de érezhetõen, 20-30%-kal csökkennek a törlesztõrészletek.

– a másik az, hogy forintosítják a devizahiteleket, és ehhez a devizát az MNB tartalékaiból biztosítják

A baj az, hogy mindkét megoldás forintleértékelõdést okoz, ugyanis az elsõnél a külföldi anyabankok kivonják vállalatközi hiteleiket, a másodiknál meg drasztikusan esik a jegybank tartaléka, ami kiválthatja a Magyarországon befektetõk aggodalmát, tõkemenekítést okozva. Az elsõ tartós, de lassabb, a második egyszeri, gyorsabb gyengülést okozhatna.

A devizahitelcsapda olyan össztársadalmi probléma, amit valóban kezelni kell, de nehéz olyan, valóban jó megoldást találni, ami nem a forint gyengülésében csapódik le.

***

Ugyanakkor szerintem tévnézet, amit mostanában sok elemzõ, különösen külföldiek hangoztatnak, hogy a kormányzat gyengébb forintot akarna. Egyáltalán nem, és amikor megközelítjük a 300-as szintet, azonnal elkezdõdik a verbális beavatkozás, pár hete is így volt, most is így van:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/deviza/szijjarto_a_gyengebb_forintnak_nagy_veszelyei_vannak.180678.html

A Kormányzat nem gyengébb forintot akar – különösen mivel egy nagy forintgyengülés politikai öngyilkosság a jelen helyzetben – hanem ki akarja menteni a devizaadósokat, azt remélve, hogy a terheiktõl megszabadult fogyasztók dinamizálják a gazdaságot. Ennek ellenére ha helytelenül lépnek, könnyen lehet nagyobb forintgyengülés, de ebben az esetben szerintem azonnal éles fordulat, és beavatkozás történne, ami stabilizálná a forint árfolyamát. Magyarul: lehet hogy neki mennek a falnak, de ha látják, hogy fáj, majd visszafordulnak…

***

Eközben Nyugaton a helyzet változatlan. Az árupiacok a növekedés hiánya miatt gyengélkednek, infláció nuku, gazdasági felpörgésnek jele sincs, de nincs világvégeveszély sem, így megvesznek mindent, ami hozamot termel. Klasszikusan ez a környezet továbbra is a vállalati kötvényeknek, magas kamatozású instrumentumoknak legkedvezõbb.

http://www.zsiday.hu/blog/ad%C3%B3sment%C3%A9s