Alma javítás

Jelenleg a megtermelt gyümölcs 45%-a kárba vész: szedéskor, szállításkor vagy a boltokban való terítésnél megsérül és ki kell dobni. Ezért óriási belső tartalék volna a gyümölcspiacban, ha sikerülne ezt a pazarlást lecsökkenteni, ebbe az irányba tett kis lépés az új nemesített almafajta, amely felvágás után nem barnul, ezért akár szeletelve, zacskós kiszerelésben is árusítható, mint egészséges snack termék. Ez az egyik első olyan génnemesítés – itt egy enzimet hallgattatnak el, ami felelős az oxidációért –, ahol a nemesítés direkt célja nem a termelés hatékonyságának növelése, hanem az áru vonzóbbá tétele a fogyasztó számára. Aki pedig esetleg ódzkodik az újításoktól, választhatja a tradicionális barnuló almát, szabadon versenyezhetnek egymással a fogyasztó kiszolgálásban: mindenesetre a versenyelőny a nem barnuló, szeletelt alma termesztőjénél lesz, mert ő sokkal kisebb veszteségrátával fog dolgozni.

Alma javítva

Forrás: Vakmajom a Facebookon