ápr.
13
2013

Apokalipszis most…

Bizony, komoly gazdasági összeomlás vár Ciprusra, és valószínûleg ugyanúgy, mint a görögök esetében, a szakértők alulbecslik a várható GDP-zsugorodást, a másodkörös meg harmadkörös és ki tudja hanyadik körös hatások miatt.

Cipruson a mezőgazdaság a GDP 2,5 az ipar kb. 16-17%-át adja, azaz a szolgáltatások teszik ki a GDP 80%-át; ezen belül a GDP 9%-át adta a bankszektor, és a lakosság 5%-át foglalkoztatta. A bankszektoron kívül az adóoptimalizációhoz kapcsolódóan számos szolgáltató szektor élt az offshore státuszból, jogi irodák, képviseleti cégek, adótanácsadók, stb, amelyek még legalább 8-10%-ot jelenthetnek. Továbbá a boom hatására kiépült ingatlanszektor is jelentős hozzáadott értéket képviselt eddig (érdekes statisztikai adat: az 1,1 millió lakosú Cipruson 2004-2010 között évente 10-18 ezer új lakás épült, ez olyan mintha Magyarországon 90-160 ezer épülne. Összehasonlításként: nálunk 20 000 sem épül idén…)

Valószínûleg nyugodtan kijelenthetjük, hogy a fenti, a GDP 20-30%-át adó hozzájárulásnak minimum a fele el fog tûnni, ez 10-15% zsugorodást jelent. Emellett az államnak is meg kell szorítania a segélycsomag fejében, ami további jónéhány százalék. És csak ezek után jönnek a másodkörös hatások. Például ha a banki alkalmazottat, adótanácsadót, stb. kirúgják akkor nem vásárol majd a helyi boltban, a helyi boltos nem tudja megvenni az új autót (nota bene: éves 20-30 000 új autó kelt el az elmúlt években Cipruson, ami megfelel 200-250 000-nek ha a magyar lakosságra vetítjük, ez is simán negyedelődni fog), az autószalonos ki kell vegye a gyekekét a magániskolából, a magániskola tanárait elbocsátják, stb.

Ez újabb jópár százalék GDP-zsugorodás lesz, amire a kevés állami bevétel miatt nyilván újabb megszorítással lesz kénytelen reagálni a ciprusi állam, ami ismét csökkenteni fogja a GDP-t. Összességében nem tűnik hihetetlennek, hogy a következő 2-3-4 évben 30-40%-kal csökkenjen a ciprusi GDP, ami gigantikus összeomlást jelent, és erre nincsenek felkészülve sem a ciprusiak, sem az EU.

Ciprust befektetési szempontból továbbra is kerülni kell, a gazdasági válság sokkal nagyobb lesz, mint várják, és a következő években valószínûleg többször fel fog bukkanni még a hírekben. Egyáltalán nem lehetetlen, hogy Ciprus kilép az euróövezetből végül…

***

Nyugaton a helyzet változatlan: kis növekedés, nuku infláció, de nincs összeomlás. Ennek köszönhetően tart a hozamvadászat, kiszállás a “haszontalan”, hozamot nem termelő eszközökből, amelyeken a jelenlegi gazdasági helyzet nem is segít (árupiacok, jen), és vesznek mindent ami ad valami kis hozamot (főleg kötvények, részvényből csak az, ahol van, lehet növekedés).

***

Magyarország: 2,2% az infláció. Jó ideje látszik, hogy itthon semmiféle belső inflációs nyomás nincs, inflációt csak adóemeléssel és forintgyengítéssel lehet csinálni, s ez így marad, amíg a gazdaság tetszhalott állapotban leledzik. http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/far/far21303.pdf

Mivel a forintot a választásokig nem szeretnék gyengíteni (persze ha túlvágják a kamatot, akkor ennek ellenére fog), és adóemelésre nincs nagyon szükség, ezért maradhat a tartósan alacsony, 2-3%-os infláció.

Forrás: zsiday.hu