okt.
26
2011

Arany, Alapok, Argentína

Van egy-két érdekesség, amit láttam/olvastam/eszembe jutott.

Az egyik, hogy az arany ismét emelkedéssel próbálkozik, bõ egyhónapos csúcson van. Ami érdekessé teszi ezt, az az, hogy eközben a részvénypiacok eléggé erõsek, tehát nem valamiféle pánikmozgásról van szó, amikor a megijedt részvénybefektetõk pánikolva menekülnek a nemesfémbe – így talán valamennyire hiteles lehet a mozgás, hiszen az aranynak "önálló" ereje van. Ráadásul a viszonylag használható hírlevélírói szentiment-indikátorokat készítõ Mark Hulbert szerint 2,5 éve nem volt ilyen pesszimizmus (!!!) aranyra, ami szintén azt vetítheti elõre, hogy a mozgás tartósabb lesz:

http://www.marketwatch.com/story/why-gold-is-rallying-2011-10-26

A másik: az elõzõ cikkemben nem tértem ki a hedge fund alapok alapjára, amely megpróbálja kiválogatni a legjobb hedge fundokat, általában meglehetõsen sikertelenül, de cserébe jó nagy díjért:

http://www.marketwatch.com/story/can-a-monkey-pick-a-hedge-fund-2011-10-26?dist=countdown

Na ez az igazi lehúzás, ilyeneknek a közelébe sem érdemes menni, egy csomó pénzt kérnek a (majdnem) semmiért. Csak olyan alapok alapja jellegû struktúrát vegyünk meg abszolút hozamú területen (is), ahol a csomagolás nem kerül semmibe. Magyarországon ilyen például az eddig igen jó teljesítményt felmutató Concorde Hold Alapok Alapja, amely 4 jó abszolút hozamú alapot csomagol be – ezt mindenkinek tudom ajánlani. A mögöttes alapok kezelõi különbözõ hozzállással (fundamentális, value, technikai, makró) próbálkoznak a piacokon, így a benne szereplõ alapok közötti korreláció alacsony vagy idõnként negatív, ami a teljes alap volatilitását, kockázatosságát csökkenti.

A harmadik sztori Argentína, a nem-ortodox gazdaságpolitika hazája. Argentína bemutatta a világnak, hogy csõd, devizaösszeomlás, nemzetközi tõkepiaci hozzáférés, IMF nélkül is el lehet lenni. Méghozzá elég jól, évek óta 5-10%-os GDP-növekedést produkálnak (napersze elõtte olyan depressziós recesszió volt, hogy a lakosság 50%-a a szegénységi küszöb alá került). Plusz azt is tundi kell, hogy 10 évvel az elsõ államcsõd után sokak szerint lassan közeledhetnek a másodikhoz, tehát talán mégsem tökéletes a recept. Arra mindenesetre tökéletesen alkalmas, hogy a külföldi befektetõket elriassza:

http://www.bloomberg.com/news/2011-10-26/argentine-oil-mine-exporters-ordered-by-government-to-repatriate-funds.html

Argentina ordered oil, gas and mining companies to repatriate all future export revenue as the government struggles to stem accelerating capital flight from South America’s second-biggest economy.The decision by Fernandez, who nationalized the $24 billion pension fund industry and has called for a limit on purchases of farmland by foreigners, is part of an effort to slow capital flight estimated at $3 billion per month that is draining central bank reserves. The policy may make it harder to attract foreign direct investment to Argentina that the United Nations estimates fell 30 percent in the first half of the year.

Az argentínok a válság után eléggé hasonló utat választottak, mint a magyar kormányzat és sok kétkedés ellenére voltak komoly sikereik is – a konzervatív közgazdászok legnagyobb csodálkoz&aa

http://www.zsiday.hu/blog/arany-argent%C3%ADna-alapok