Argentínásodik Oroszország

Mit kell tenni, ha valamiből várhatóan nagyobb lesz a kereslet, mint a kínálat?

Kapitalizmusban megemelik az árakat. Szocializmusban rögzítik az árakat, és kialakul a hiánygazdaság, feketepiac, meg minden egyéb, amit jól ismer mindaz aki élt a Legvidámabb Barakkban. Úgy tűnik, hogy Mordor erői is szeretnének az argentinok nyomába lépni, meg egyébként is saját tapasztalatból tudják, hogy ez a fajta megoldás mennyire bejön:

index.hu

Sok szerencsét nekik ehhez a kísérlethez, a gazdaságpolitikában számtalan példa volt hasonlókra, tudjuk, hogy végződik ez az önellátás+árrögzítés gazdasági rezsim: infláció, devizaleértékelés, gazdasági hanyatlás (tanulmányozandó sikersztorik: Venezuela, Argentina, Észak-Korea, Kuba). Egyébként az orosz rendszer már attól recesszió közelébe került, hogy nem emelkednek az olajárak, pedig valójában oltári szerencséjük van. Mind a szén, mind a gáz ára összeomlott a 2008-as elsődleges és 2011-es másodlagos commodity-mánia csúcs óta, s az olaj csak azért nem követte MÉG ezeket, mert óriási geopolitikai feszültségek vannak a kitermelő régiókban. Most azonban az európai gazdaságok gyengélkedése miatt könnyen lehet, hogy az arab problémák ellenére tartósan lejtőre kerül végre az olaj ára: akár 60-70 dollárig is leeshet. Ha ez bekövetkezik, az nagy recesszióhoz vezet és/vagy a putyinizmus bukásához, vagy (polgár)háborúhoz…

/javasolt könyv orosz döntéshozóknak

***

Jó megállapítások vannak a cikkben.

Kondrát Zsolt, a bank vezető elemzője friss anyagában arra hívja fel a figyelmet, hogy ennek ellenkezőjeként a fiskális politika alapvetően laza, hiszen a váratlanul gyors idei gazdasági növekedés mellett is csak az éppen 3% alatti államháztartási hiány betartására lő” a kormány. A Varga-csomag melletti csendes költségvetési lazítás idén a GDP 1,1%-a lehet és mindezekkel párhuzamosan ő úgy látja, hogy valószerűtlen a GDP-arányos adósság-ráta fenntartható módon történő csökkenése.

A kormányzat a gazdasági növekedésből, és alacsonyabb kamatszintből adódó mozgásteret (vártnál több bevétel és kevesebb kamatkiadás) várhatóan nem fogja megtakarítani, azaz nem fog tovább csökkenni a költségvetési hiány. Kényszerûségbõl betartja a 3%-os limitet, de ez azt fogja jelenteni, hogy az elsõdleges (azaz kamatkiadások nélküli) egyenleg folyamatosan romlani fog, tehát a kormányzat folyamatosan stimulálni fogja a gazdaságot fiskális eszközökkel. Ehhez jön hozzá még a monetáris eszközrendszer (pl. MNB NHP), és a kvázi-fiskális stimulusok (pl. rezsicsökkentés, pénzosztás a devizahiteleseknek, stb.). Ezeknek köszönhetõen a következõ 2-3 évben a potenciálunkhoz képest rapid, 3-4%-os növekedés sem elképzelhetetlen, viszont ennek ellenére (illetve részben emiatt) nem fog nagyon csökkenni az államadósság.

Forrás: www.zsiday.hu