Az orosz saláta

Az ensalada rusa, azaz orosz saláta elmaradhatatlan tapas- vagy előételszerű fogás Spanyolországban, olyan alapkaja, amely a populáris éttermek étlapjáról nem hiányozhat. Fő komponensei a főtt krumpli, a majonéz, (savanyított) zöldségek, főtt tojás, valamilyen hús, esetleg hal vagy rák. Nos, miért orosz? Az étel feltalálója állítólag egy belga szakács, Lucien Olivier, aki a 19. században Moszkvában nagyon népszerű saját éttermet vezetett Hermitage néven, majd pedig a halálával a sírba vitte a receptet, de az étel módosított/koppintott változatokban terjedni kezdett Európában, az oroszoknál Olivje-saláta néven, hússal, mai napig elengedhetetlen része a szilveszteri vacsorának. Igen valószínű amúgy, hogy a magyar franciasaláta – aminek semmi köze a franciákhoz – az orosz Olivjenek egy lebutított, hústalanított változata, csak itt „francia” néven jobban el lehetett adni, az „orosz” érthető okoknál fogva nem csengett olyan jól, a karácsonyhoz való kötődése amúgy az egész Balkánon jellemző, nem csupán nálunk. A spanyoloknál az orosz eredet ragadt meg, ezért a név, itt egy kissé turbózott változat főtt rákkal és egy kis tonhallal a tetején, majdnem minden második asztalnál ezt ették előételnek, megosztva, közösen csipegetve jó spanyol szokás szerint, ezen az amúgy remek, modern, fiatalos helyen, a malagai La Derivában, ahol kissé reformált, de egyszerű andalúz konyhát visznek, igen flott a szerviz és udvarias a kiszolgálás, bátran ajánlható a mostani állapota szerint. Az ensalada rusa itt is totál spanyol fogásnak van tekintve, szép példája a kultúrák-gasztronómiák gyümölcsöző keveredésének: kvázi páneurópai téli kaja abból az időből, amikor az idényen kívül a friss zöldség még nem volt olyan könnyen hozzáférhető, mint ma.

ensalada rusa

Forrás: Vakmajom a Facebookon