szept.
25
2013

Barkács Pajtás

Ha volt bármi értelme a tranzakciós illeték bevezetésének, akkor az az, hogy a készpénzfelvétel felõl a kártyás használat illetve az utalás felé terelgettei a gazdasági szereplõket, ugyanis a kártyás illeték kisebb, és a bankok, saját érdekeltségük miatt gyakran nem is számítják fel, továbbá a készpénzfelvételnek nincs felsõ limitje. Tehát az illeték nem jó, de jelen formájában legalább a készpénzhasználat ellen hat. Márpedig a készpénz a feketegazdaság melegágya. A pénznek nincs szaga, nyomot sem hagy nagyon, ahol készpénzezés van, ott valószínû, hogy az adófizetés sem fog nagyon jellemzõ lenni. Ellenben, ahol bankkártyával fizetnek, számlaszámra utalnak, ott a pénz nyomot hagy, az adócsalás sokkal kevésbé lehetséges. Nem véletlenül terem azonnal ott Starsky és Hutch, ha mondjuk az USA-ban készpénzzel szeretnék új autót venni. Azonnal gyanús, akinél sok a "cash", hiszen miért nem az egyszerûbb, olcsóbb banki utat választja, minek lófrál ennyi készpénzzel? Mi magyarok tudjuk miért.

Nos, az új kormányzati ötletelés szerint havi 150 000 forintig nem kellene befizetni a tranzakciós adót:

http://index.hu/gazdasag/2013/09/25/havi_150_ezret_vehetnenk_fel_ingyen/

Mennyibe fog ez kerülni? Senki nem tudja persze, de becsülgethetünk. Ha mondjuk 4 millió honfitársunk él a lehetõséggel, akkor ez éves 1,8 millió forint szorozva 4 millióval, azaz 7200 milliárd forint ingyenes felvételét jelenti. Ez a magyar GDP negyede! Mivel ezt elméletileg terhelné 0,6% készpénzfelvételi díj, ez azt jelenti, hogy 43,2 milliárd forint fog hiányozni valahonnan. Ha a költségvetés adja ezt a kedvezményt, akkor onnan, ha a bankok, akkor onnan. Ez sem kevés, de ennek van egy csomó járulékos hatása is, amit sokkal nehezebb felbecsülni. A készpénzforgalom visszaszorulása helyett az megint elõtérbe kerül, és itt jön a  fenti probléma: ha már ott a cash a zsebben, azonnal jön a késztetés az okosításra. ÁFA? Inkább ne. SZJA? Kerüljük ha lehet. S így tovább. Az ingyenes felvétel híján ebbõl a 7200 milliárdból valószínûleg nem került volna felvételre minimum 500-1500 milliárd forint, most viszont fel lesz véve, és ismerve a feketegazdaság hazai súlyát, ez azt jelenti, hogy harmada-tizede (ezek most teljesen tudománytalan, ex-has becslések, csak azért írom le õket, hogy valamiféle nagyságrendi becslést kaphassunk) a feketegazdaságot fogja gyarapítani, az meg mindjárt 50-500 milliárd forint között van. Ennyi pénz után nem fogunk adózni, és ez egyben azt jelenti, hogy alsó hangon is többtízmilliárdos kárt okoz azonnal magának a költségvetés, illetve a rossz adózási morálon keresztül fenntartja a rossz beidegzõdéseket, amelyek a késõbbiekben is komoly (akár éves százmilliárdos!) károkat okoznak. /ne feledjük: becslések szerint Magyarországon éves 1000 milliárdos nagyságrendben nem fizetik be az ÁFÁ-t már most is!/

Ilyen ötletekkel lehet igazán taccsra vágni egy gazdaságot – hosszútávra.

***

A másik hír: szomorú kötelességünknek teszünk eleget, és a hazai tõzsde régi szereplõjét, az EGISt búcsúztatjuk. Majdnem biztos, hogy elhagyja a tõzsdét, miután az anyacég 28 000 forintos áron ajánlatot tett. A Servier jól jár, olcsón szerzi meg az EGIS-t, a hazai befektetõk egy kicsit örülnek, mert váratlanul nyertek, de mivel egyébként is alig van normális papír a tõzsdén (értve ez alatt, hogy likvid, profitábilis, intézményi szereplõknek is értelmezhetõ), ez nagyon rossz hír a hazai tõkepiacnak. A magánpénztárak kivégzésével  már kapott egy csapást a tõzsde, de az ötödik legnagyobb részvény eltûnése tovább erõsíti a folyamatot. Tõkepiacbarát szabályozás és kormányzati szándék nélkül a hazai tõkepiac sajnos egyre jelentéktelenebbé válhat.

http://www.zsiday.hu/blog/bark%C3%A1cs-pajt%C3%A1s