Bújtatott kamatvágás az MNB-től

Legutóbbi cikkemben írtam a devizatartalékokról, illetve arról, hogy túl sok van belőle, és egyre több lesz, tehát az MNB-nek valamit lépnie kell majd. Az (első?) lépést már meg is tették:

www.mnb.hu

Ez egy elég átgondoltnak tűnő intézkedéssorozat. A lényege az, hogy a korábban MNB-nél elhelyezett pénzek egy részét átterelik MNB-kötvényből állampapírba – fontos, hogy nem csak a kommentárokban kiemelten kezelt külföldi pénzről van szó, hanem például a befektetési alapok és egyéb nem-bank intézményi befektetők által eddig ebben tartott igen jelentős összegekről is, ugyanis ők sem fognak/nem akarnak majd ezután hozzáférni az amúgy is illikviddé tett betéti konstrukcióhoz. Ez az MNB-ből ki, állampapírba átmenő többletkereslet azt jelenti, hogy az állam szerencsés esetben olyan sok forint állampapírt tud eladni, hogy nem kell, hogy devizakötvényt bocsásson ki, a lejáró devizaadósságot ugyanis úgy törleszti majd, hogy a forint állampapírokból befolyó forintot a jegybanknál leváltja devizára. Így az államadósságon belül csökken a devizaarány, és csökken a jegybank devizatartaléka, valamint csökken az MNB vesztesége/nő a nyeresége. Milyen hatása lehet a különböző piacokra?

Rövid állampapírok: mivel csomó új keresletet tereltek bele, ezért hozamcsökkentő, effektíve egy kisebb kamatvágással ér fel

Hosszú forintos állampapírok: szerintem ezekre negatív a hatása, mivel sokkal több kibocsátás lesz, DE az átterelt pénzek nagy része nem hosszú, hanem rövid papírt akar majd venni

Hosszú devizás állampapírok: erősen pozitív, ugyanis a kibocsátás akár meg is szűnhet, nem lesz nagyon új kínálat, miközben  csökken a kockázatuk. Tehát kevesebb lesz belőle, és javul a minősége, ez nyilván jó.

Forint: fennmarad a tartósan alacsony (reál)kamat politikája, és egyre kevésbé lesz fontos a forint árfolyama, tehát az MNB tolerálhatja a gyengébb forintot, ezek negatívumok, ugyanakkor lesz tere nagyobb begyengülések esetén akár a komolyabb intervenciónak is ha kell. Maradhat benne a sávmozgás (talán inkább csúszó sáv, éves pár % leértékelődéssel).

Ezt összeadva a devizás (vállalati és állam) kötvények fundamentuma tűnik a legjobbnak, illetve a lakosság számára a stabil reálkamatot biztosító Prémium Államkötvények, mert abban az egyben biztosak lehetünk, hogy ha tud, akkor reálkamatot nem fog biztosítani Matolcsy, tehát örülni kell, ha valahogy könnyen mégis szert lehet tenni rá…

Az MNB következő lépése a Növekedési Hitelprogram (NHP) további bővítése lehet, ennek is számos módja van, sokszor írtam róla (hitelfelvevők körének kibővítése, hitelkockázat egy részének átvállalása, stb.)

Forrás: www.zsiday.hu