márc.
16
2013

Ciprus kivetette a tizedet

Habár már 2-3 éve konferenciákon arról beszéltünk, hogy a súlyos adósságválság miatt a kormányok olyan lépéseket fognak tenni, amilyeneket el sem tudunk képzelni, azonban Ciprus engem is meglepett, pedig azt hiszem elég erõs a fantáziám:

http://ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite2_1_16/03/2013_488169

Az nem volt ritka a történelemben, hogy az államkötvények, banki kötvények tulajdonosai veszteségeket szenvednek el, de a ciprusiak effektíve elveszik az összes bankban lévõ számlákon található összegek egy részét ( "6.75 percent one-off haircut on all bank accounts with a balance up to 100,000 euros, rising to 9.9 percent on accounts exceeding 100,000 euros") tehát a betétesek sérülnek, ami elég veszélyes precedenst teremt. Habár az EU kijelentette, hogy egyszeri  intézkedésrõl van szó, ami nem fog ismétlõdni, illetve a ciprusi bankokban lévõ betétállomány jelentõs része nem ciprusiaké, hanem például oroszoké, és az EU nyilván úgy volt vele, hogy a"maffiózók" egyébként is tisztességtelenül szerzett pénzét nyugodtan meg lehet adóztatni betétesi pánik nélkül, de mégis: ezek után ki érezheti egy európai bankban biztonságban a pénzét?. Az is igaz, hogy Ciprus helyzete tényleg speciális, mert a gazdaságához képest aránytalanul nagy a bankszektora, ezért is kellett ezt a megoldást választani és majdnem biztos, hogy máshol nem kerül sor ilyesmire – kivéve ha muszáj, mert akkor a példából jól láthatóan minden szívfájdalom nélkül megtennék ismét.

Mindenesetre megtörtént az "elképzelhetetlen", elvették a betétesek pénzének egy részét, és ez könnyen bank-run-hoz és pánikhoz  vezethet a jövõ héten Európában. A pontos következmények kiszámíthatatlanok, de egyértelmûvé vált, hogy Európa valóban bármit megtesz ("whatever it takes" – ahogy Mario Draghi mondta), hogy egyben maradjon az övezet, még akkor is ha ennek sokan nem fognak azért örülni, és a gazdasági szereplõk eredetileg nem így értették. Másrészt az unortodox eszközök egyre elfogadottabbak, így a hazai unortodoxiát is kevésbé lehet támadni, hiszen mindenhol olyan lépéseket tesznek, amikre korábban gondolni sem illett.

"Cyprus state broadcaster CyBC reported on Saturday that German Finance Minister actually entered the Eurogroup meeting on Friday proposing a 40 percent haircut on Cypriot bank accounts. Sarris stated on Saturday that this had also been the proposal of the International Monetary Fund."

A fõ tanulság, hogy minden, valóban minden megtörténhet, amit a gazdasági szükségszerûség kikövetel. Ha a betétesek pénzébõl lehet megoldani a problémát, akkor azt veszik el, ha a kötvényesekébõl, akkor azt, ha pedig 50%-os ÁFÁ-ra lesz szükség, akkor az lesz.

Érdekes lesz tehát a jövõ hét, akár erõsebb pánik is lehet. Ha viszont nem indulnak be pánikreakciók (inkább ezt tartom valószínûnek, vagy azt hogy rövid idõ alatt lecsengenek) a ciprusi hírre, akkor legalább egy gond megoldva, és folytatódhat az idei év fõ feladata a világban: a lassú gyógyulás…

http://www.zsiday.hu/blog/ciprus-kivetette-tizedet