nov.
7
2013

Cseh-magyar 1:0

A cseh jegybank – mivel nulla százalék alá nem tudja levágni a kamatokat, így a gazdaságot ezzel az eszközzel nem tudja élénkíteni – úgy határozott, hogy más módszert vet be:

http://www.cnb.cz/en/public/media_service/press_releases_cnb/2013/20131107_monetary_policy_decision.html

Beavatkozott a devizapiacon, hogy a koronát gyengítse (mondjuk másfél hónapja még mást mondtak:) http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424127887323981304579080764074853366

Ez remélhetõen serkentõen hat az exportra, s mivel növeli az inflációt, így változatlan nominális kamatszint mellett csökkenti a reálkamatszintet, tehát támogatja a növekedést.

Jól látható, hogy mi folyik Közép-Kelet-Európában. A jegybankok a klasszikustól (kamatemelés/csökkentés) eltérõ módszereket próbálnak bevetni, hogy a lassú gazdaságokat kirángassák gyengélkedõ állapotukból. Ennek egyik vetülete például a cseh intervenció, a másik pedig a Matolcsy-féle Növekedési Hitelprogram, a magyar QE. Ezeknek a módszereknek – s amíg nem lesz növekedés, addig újabbak jöhetnek bárhol, bármikor – közös jellemzõjük, hogy növelni próbálják az inflációt, csökkenteni az effektív (reál)kamatszinteket és gyengítik a devizát. Magyarországon is ez zajlik, s várhatóan ez fog továbbra is folyni: alacsonyabb kamatok, gyengébb deviza, pont úgy ahogy az elmúlt 1-1,5 évben már sokszor írtam róla. Bónusz, hogy az MNB amúgy sem nagyon emelhet kamatot, hiszen kissé csapdahelyzetben van, mert a megugró, s várhatóan tovább növõ kéthetes állomány jegybanki kamatemelés esetén súlyos terheket róna a költségvetésre (bõvebben errõl itt: http://www.portfolio.hu/gazdasag/omlik_matolcsy_hitele_tortenelmi_csucson_a_kotvenyallomany.4.191311.html)

Úgyhogy idehaza marad az alacsony kamat, ami meg szinte garantálja a gyengébb, gyengülõ devizát. Baj esetén meg lesz majd intervenció nálunk is, csak fordított irányban mint a cseheknél, azaz nem a hazai deviza ellen, hanem mellette.

http://www.zsiday.hu/blog/cseh-magyar-10