Csehországé az első európai kamatemelés

A jegybank sokallja az inflációt, amit fűt egyrészt a munkabérek emelkedése az egész EU legalacsonyabb munkanélkülisége mellett, és aggódnak amiatt is, nehogy ingatlanpiaci buborék alakuljon ki. A korona erősödési nyomás alatt is van, ami persze önmagában kamatemelési hatással ér fel. Nem meglepő, hogy az újabb tagállam(ok)ban merül fel először az emelés, itt sokkal nagyobb inflációs nyomás lehetséges strukturális okokból vágtázó bérek mellett. (Ráadásul a csehektől nem volt/nincs érdemi kivándorlás, mint a többi keleti tagállamból, ergo azokban még erősebb alapja van a bérinflációnak.)

Amúgy ennek a drasztikus béremelkedési hullámnak számos következménye lehet régió-szerte, az alacsony hozzáadott értéket létrehozó cégek pl. nem fogják bírni, és becsuknak, illetve fel fog gyorsulni a munkahelyek automatizációja is, ahogy a cseh iparkamara alelnöke mondja, az automatizációval foglalkozó szemináriumokon még a csilláron is lógnak. A szemünk láttára megy a kukába a kizárólag a munkaerő olcsóságán alapuló összeszerelőüzem-modell.

“Radek Spicar, vice-president of the Czech Confederation of Industry, said intensifying wage pressures were forcing firms to automate more, something his organization trains. Seminars “have been packed to the roof,” he said.”

www.cnbc.com

www.cnbc.com

Forrás: www.cnbc.com