Csúszda

Sokat nem tudok hozzátenni a korábbiakhoz: a feltörekvő országok felől jövő vihar továbbra is sötétszürkére festi az eget, és bármikor elkezdődhet a mennydörgés. A feltörekvők számára a 2009-13-as időszak egy nagy adomány lehetett volna, amikor még magas nyersanyagárak mellett kiegyensúlyozhatták volna gazdaságaikat, de ehelyett a legtöbben a (gyakran részben USD-alapú) hitel generálta növekedés és lakossági fogyasztásstimulálás mellett döntöttek. Amikor az elmúlt 1-2 évben kiderült, hogy egyrészt Kína növekedése tényleg egyre lassabb lesz, másrészt – részben az első pont miatt – a nyersanyagok ára lejtőre került, akkor egyértelművé vált az is, hogy a legtöbb feltörekvő (EM) ország továbbra is az, ami az elmúlt 50 évben volt: nyersanyagciklusra alapozott boom-bust gazdaság. Ráadásul a legtöbb most nyakig ül a hitelben. Viszont – eltérően a korábbiaktól – mára elég nagy lett a világgazdasági súlyuk, így az EM-országok mélyrepülése visszahat a fejlettekre is: kevesebb Audi A8 L, kevesebb Caterpillar munkagép és kevesebb iPhone is fog fogyni –, hogy csak pár példát említsek. Az EM-problémák súlyosan érinthetik a fejlett cégeket is profitoldalról, még ha az USA és EU gazdaságát valószínűleg nem is tolja recesszióba.

A tőzsdék tehát sebezhetőnek tűnnek – persze majd kiderül, mennyire. A vállalati és illikvidebb állampapírpiacokra a Volcker-rule bevezetése miatt (jelentősen lecsökkent a likviditást biztosító market-makerek száma és az általuk tartott értékpapír-állomány) talán még nagyobb veszély leselkedik: bármikor kialakulhat flash-crash az illikviditás miatt. Kérdéses az is, hogy ilyen környezetben hogy és mennyit tud emelni az amerikai jegybank: lehet, hogy az első emelés jó ideig az utolsó lesz?

Ezek a problémák természetesen Magyarországot is érinthetik. Magyarország Németország kihelyezett összeszerelő-üzeme és mint ilyen, erősen exportorientált gazdaság. Az EM-piacok lassulása indirekt módon, a német kapcsolatokon keresztül megütheti a hazai gazdaságot. Tekintve, hogy jövőre az EU-s pénzeső is időlegesen alábbhagy, elég komoly növekedési kockázatokat láthatunk 2016-ra…

Az ismert Cromwell-mondás ismét jól jön: „Bízzatok Istenben és tartsátok szárazon a puskaport!”