okt.
8
2013

Éled a gazdaság?

Az autópiac nagyon érzékeny indikátora a gazdaságnak. Sokkal nagyobb kilengéseket mutat, mint számos más ágazat, mivel az autó nem alapvetõ szükséglet, el lehet lenni nélküle – ellentétben például az élelmiszerrel, ruhával, vagy fûtéssel. Ezért is érdekes az alábbi cikk:

http://www.origo.hu/auto/20131008-hirtelen-felporgott-a-hasznaltauto-piac.html

Mint tudjuk, a hazai autópiac évek óta lejtmenetbe került, aki tudja elhalasztja vásárlását (vagy azért mert nincs pénze, vagy mert fél a jövõtõl, vagy nem kap hitelt). Természetesen az autók nem alapszükségleti jellegébõl az is következik, hogy mihelyst némi élénkülés van a gazdaságban, kicsit több az elkölthetõ jövedelem a lakosság egyes szegmenseinél és/vagy több a hitellehetõség gyorsan tudnak emelkedni az értékesítések. Nagyjából ezt mutatják a fönti cikkben lévõ számok (ábra) is: miközben 2012 elsõ negyedévében még csak 11625 használt autót hoztak be, addig a legutolsó negyedévben már 19583-at, ráadásul már az idei második negyedévben is látszottak az élénkülés jelei. Egyre többen akarnak és tudnak venni autót – s mivel újra nincs pénzük, ezért "beérik" használttal. Az élénkülés azonban nem csak a használt autók piacán látszik, hanem az újakén is:

http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_ode001a.html

http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_ode005.html

az adott év elsõ felében forgalomba helyezett új autók száma stabilan nõ a 2010-es mélypont óta (és ezt a 2012-es recesszió sem vetette vissza!):

2009: 47 ezer

2010: 30 ezer

2011: 45 ezer

2012: 52 ezer

2013: 57 ezer

Habár ezek a számok nyilván sehol nincsenek a 2007-8-as idõszakhoz képest, amikor az elsõ félévben 90-100 ezer új autót adtak el, de a használtimport növekedésével együtt azt jelzik, hogy bár lassan, de a belsõ kereslet kezd helyreállni, vannak olyan rétegek a gazdaságban, akiknek van annyi elkölthetõ jövedelme, hogy autót vásároljon. Természetesen az elmúlt évek recessziója, és életszínvonal-csökkenése miatt sokaknak nem "jut" új autó csak használt, ám a növekvõ értékesítési számok mégis azt jelzik, hogy valami éledezik a magyar gazdaságban (is).

Ebben semmi újdonság nincs, de megerõsíteni látszanak az alapkoncepciót: tart a lassú kilábalás, a gazdasági normalizáció.

http://www.zsiday.hu/blog/%C3%A9led-gazdas%C3%A1g