Enyhülni látszik a republikánusok álláspontja

Kissé enyhülni látszik a republikánusok álláspontja. A kongresszusi költségvetési bizottság republikánus vezetője legutóbb már nem beszélt az Obamacare-ről, amikor azt emlegette, hogy egy átmeneti adósságplafon-emelést (16 700 milliárd dollárról) meg lehetne szavazni addig, míg a végleges megállapodás megszületik. Ráadásul a republikánusok és demokraták vezetőit Obama meghívta a Fehér Házba. Ezek komoly jelei az enyhülésnek a pártok vitájában – írják az Erste elemzői.

Ráadásul most már hivatalosan is Janet Yellen a jelölt a Fed élére. Ezen jó híreknek, na meg a technikai támaszoknak köszönhetően a Dow Jones pozitívan reagált a fejleményekre és ma további emelkedést jeleznek előre a határidős indexek is.

Tegnap a DAX és a BUX index is a 30 napos mozgóátlagig esett, ahonnan nagy valószínűséggel elrugaszkodnak fölfelé, a 20 napos mozgóátlag felé, amely a DAX esetében 8 615, míg a BUX esetében 18 518 pontnál van. Ezek a számok limitálják is a mára várható emelkedést, amely a DAX és a BUX esetében is 100 pont körül van.

USA

Tegnap felemásan zártak a vezető tengerentúli részvények. A napot eséssel kezdték a piacok, de félidőben pozitív irányba fordult a hangulat és a Nasdaq kivételével ledolgozták a veszteséget az indexek (Dow 0,18 százalék, Nasdaq –0,46 százalék, S&P 500 –0,03 százalék).

A piaci várakozásoknak megfelelően Barack Obama Janet Yellent jelölte a Fed élére. Az új jelölt erőteljesen „galamb” szemléletű, vagyis a munkanélküliségre fekteti a hangsúlyt.

A szeptemberi Fed ülés jegyzőkönyvéből az derül ki, hogy az amerikai jegybank meg van győződve róla, hogy el kell kezdeni csökkenteni az eszközvásárlási programot, és ez a döntés nagyon kevesen múlott.

Formálódik a megoldás az adósságplafon körüli vitában is, Obama ugyanis hajlandó tárgyalni a republikánusokkal, ha előtte legalább rövidtávú megállapodás születik az adósságplafon emeléséről.

A Moody’s szerint Amerika akkor sem veszítené el a legjobb AAA besorolását, ha a kongresszus nem szavazná meg az adósságplafon emelését, és az adósságát is fizetné tovább.

Norvégiában a legnépszerűbb személyautó a Tesla volt a múlt hónapban, a Model S autókból 616 darabot adtak el.

Ma a szokásos heti munkanélküli segélykérelmeket publikálják a tengerentúlon.

Európa

Az ipari termelés a vártnál jobban nőtt Németországban. Júliushoz képest 1,4 százalékkal bővült a kibocsátás a várt 1 százalékos növekedés helyett.

Olaj, arany

Tegnap 2 százalékot esett az olaj azután, hogy a várt 940 ezer hordó helyett 6,8 millió hordóval növekedtek a készletek. Ezen csak kismértékben segített az, hogy a desztillátum készletek 3,1 millió hordóval csökkentek a várt 995 ezres csökkenéssel szemben. Ma reggel már kismértékű emelkedést látunk, de nem vagyunk optimisták az olaj tekintetében, hiszen erőteljes keresletcsökkenés látható az autózási szezon végével, a tél közeledtével.

A várható amerikai egyezség nem tesz jót az arany árfolyamának. Ráadásul egyre inkább formálódik egy olyan alakzat, amely 1 100 dollár körüli célárfolyamot hozhat viszonylag rövid távon. Ráadásul a Morgan Stanley is negatív lett az arany jövő évi árfolyamának tekintetében azután, hogy korábban a Goldman és a Credit Suisse is negatív hangvételt ütött meg.

Devizák

Nagyot erősödött tegnap a dollár az euróval szemben, az árfolyam 1,3573-ról 1,3524-re, a 20 napos mozgóátlag szintjére csökkent le, ahogy a részvénypiacok is a megnyugvás jeleit mutatták.

A forint árfolyama csak csekély elmozdulásokat produkált, miután a 295-ös támaszszint és a 200 napos mozgóátlag 296,74-es értéke közé beszorult az árfolyam. Tegnap 295,73-ról 296,01-re emelkedett az árfolyam, és ma reggel sem produkál érdemi elmozdulást.

Távol-Kelet

A Nikkei 0,7 százalékot emelkedett, a Hang Seng és a Shanghai index egyaránt 0,9 százalékot emelkedett.

A japán piacot elsősorban a jen gyengülése húzta felfelé, de a jó japán teljesítményhez a kedvező makroadat is hozzájárult. A termelőgépek rendelésállománya év/év alapon a várt 8,5 százalék helyett 10,3 százalékkal bővült.

Ausztráliában a várt 5,8 százalék helyett csak 5,6 százalék lett a munkanélküliségi ráta, de ez főleg az aktivitási ráta 65 százalékról 64,9 százalékra történő csökkenésének volt az eredménye.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

Horvát lapértesülések szerint az OTP 92-118 millió eurót, míg az Erste 130 milliót eurót ajánl a horvát Postanska bank 99,13 százalékos pakettjéért. Ez 0,64-0,7-es könyv szerinti értéket jelent, ami megfelel az OTP jelenlegi árazásának. Azonnali árfolyamhatásra nem számítunk.

Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója egy interjúban a következőket mondta: (i) Arra számítanak, hogy a Cariprazine a jövő év közepén kerülhet piacra az USA-ban. (ii) Az Esmya esetében 15 millió eurós árbevételt prognosztizálnak, és 2015 második felére várhatóan megkapják az engedélyt az ismételt kezelésekre vonatkozóan is. (iii) A hazai piacon a vaklicit okozta kényszerű árcsökkentés miatt szerinte már elértük a mélypontot, de a második félévben még az első félévinél is gyengébb eredményre számít. (iv) A Richter kínai értékesítése öt éven belül megduplázódhat. Az interjú alapvetően nem tartalmazott új információt, árfolyamhatásra nem számítunk.

A Concorde Alapkezelő 6,31 százalékra növelte részesedését az ANY Biztonsági Nyomdában. Néhány napja egy 300 ezer darabos kötést láttunk a piacon. A hír kedvező, de árfolyamhatásra nem számítunk.

Forrás: vg.hu – 2013. október 10.