Erősödő forint

Na de miért erősödik a forint? Ugye hamarosan visszafordul és újra gyengülni kezd? Több beszélgetésben is ezek a kérdések jöttek elő. Annyira megszoktuk az elmúlt években, hogy előbb-utóbb úgyis gyengül, hogy most meghökkenve figyelik sokan az árfolyamot.

A magyar forint áralakulását 2012 nyarától 2014 nyaráig egyértelműen a kamatcsökkentés vezette. Az addig 7%-on tanyázó alapkamat 2,1%-ra csökkent, ezzel párhuzamosan a forint is gyengülő trendben volt, az euróhoz képest kb. 275-től kb. 315-ig ment. Nyár óta azonban nem változik a kamatszint (=nem csökken a forint vonzereje), sőt az utóbbi időben pozitív változások vannak: az EKB mínuszba nyomta a kamatokat, plusz elindított egy pénznyomtató programot. Ez annak felel meg, mintha a magyar jegybank kamatot emelne, miközben az európaiak semmit nem csinálnak. Azaz, ez növeli a forint vonzerejét. Ráadásul minden klappol ahhoz, hogy a forint kedvenc carry deviza legyen: pozitív folyó fizetési mérleg, stabil költségvetés, beinduló növekedés.

Egyáltalán nem lenne meglepő, ha mindezek hatására a forint tovább erősödne, sőt, ez lenne a természetes: a fenti összetevők tankönyvszerűen pozitívak egy devizára. Innentől azután persze az lesz  majd a kérdés, hogy ezt mennyire tolerálja a magyar jegybank. Érzésem szerint nem nagyon, és ha lejutnánk 290 környékére, akkor újraindulhatnának a kamatvágások. Azonban nem biztos, hogy jelentősen 300 forint feletti árfolyamok lesznek jellemzőek az év során még ennek ellenére sem…