És kell a zsír

Zurrapa iberica, zsírban lesütött iberico sertéshús, ilyen hegyekben áll a város igazi központjában, a piacon, Malagában. Ki gondolta volna, hogy ez egy klasszikus andalúz étel, azt hinnéd, hogy itt lent délen csak olívaolajjal főznek meg főleg halat esznek, ez igaz is, de inkább úgy, hogy rengeteg halat is, de sok sertés is fogy, főleg a remek míves sonkák, miért is kéne bármi jót kizárni az étrendből, a hússertésen is keletkező fölös zsírt meg el kell használni valahogy, nem pazarolunk el semmit, és a tartósításnak csodásan egyszerű módja a zsírban, itt paprikás zsírban való lesütés. Pont ahogy nagyanyám csinálta, csak ő bödönben és fehéren. Dicsőség a mostanság meghurcolt zsírnak, meg a kulináris tradíciókat és sokszínűséget őrző piacnak.

Zurrapa iberica

Forrás: Vakmajom a Facebookon