okt.
9
2013

És mégis jön a tapír

A Fed láthatóan helyesen döntött szeptemberben, amikor nagy meglepetésre nem kezdte el csökkenteni a pénznyomtatás ütemét. Jól látták, hogy a költségvetési vita kapcsán még komoly bonyodalom lehet, amely akár recesszióba is sodorhatja a gazdaságot – valószínûleg az ebbéli félelem miatt vonakodtak kivezetni a stimulust. Félelmük valóra vált, s egyelõre nem tudjuk mikor, s hogyan ér véget a (gazdaság)politikai patthelyzet. Ha nagyon elhúzódik, akkor az USA recesszióba kerül, azonban ha viszonylag hamar megoldják, akkor elhárul minden akadály a Fed QE programjának kivezetése útjából. Így bár elsõre a részvénypiacok számára pozitívnak tûnhet majd HA sikerül megállapodni a költségvetésrõl, ám érdekesebb, hogy valószínûleg ezután gyorsan elõ fognak kerülni ismét a találgatások a monetáris stimulus kivezetésérõl – ez viszont inkább negatív lenne.

A Fed jól döntött, jól látta a veszélyt, de valószínûleg ha ez a veszély elhárul, akkor szép lassan megindul a szigorítás útján, ami kedvezõtlen lehet a kötvénybefektetéseknek, feltörekvõ piacoknak, de kedvezõ a dollárnak. Amennyiben pedig igazam lesz, és a vártnál erõsebben nõ az USA, akkor akár már jövõre sem elképzelhetetlen kamatemelés az USA-ban.

Ha viszont nem lesz gyors megegyezés, akkor újra elõkerül a recesszió réme, ez pedig minden részvénypiacra negatívan hatna. 

http://www.zsiday.hu/blog/%C3%A9s-m%C3%A9gis-j%C3%B6n-tap%C3%ADr