nov.
2
2013

Esõs idõ várható

Mi kell a tõzsdei áremelkedéshez? Pénz (=likviditás, alacsony kamatok) és (profit)növekedés, vagy ez utóbbinak az ígérete/reménye. Az elmúlt évben mindkét tekintetben kiváló helyzet uralkodott, s ennek köszönhetõen a részvényárfolyamok igen komolyan emelkedtek a fejlett világban (a fejlõdõk más utat jártak be, a növekedés egyre gyatrább volt, és likviditás sem volt annyira bõséggel). Az amerikai tõzsde új mindenkori csúcsokon van, de Európában is 20-30-50%-kal vagyunk feljebb, mint egy éve.

Ugyanakkor a fenti két tényezõ egyikében változás várható/látható. A növekedés kezd önfentartó lenni, aminek köszönhetõen a fõ pénznyomtató amerikai jegybank le fogja építeni a hírhedett QE-programot, és valószínûleg kamatemelés irányába fog elmozdulni valamikor a következõ 12 hónapban. Mivel a növekedés ennek ellenére fennmarad világszerte, így a tõzsdei bika másik lába fennmarad, ám a korlátlan likviditásnak vége fog szakadni. Tekintve, hogy egy éve nem volt jelentõsebb korrekció a tõzsdéken, a hangulat kissé túlfokozott, így könnyen jöhet egy kijózanodás. Úgy vélem, hogy mivel a növekedés fennmarad, s a reálkamatok még sokáig negatívak maradnak, ez nem fogja megtörni az általános emelkedõ trendet, de könnyen kialakulhat több hétig vagy akár hónapig tartó konszolidáció is.

A hangulat javulására jó példa a hazai kisebb részvényekben történõ bonanza, ennek legjobb példái az áramszolgáltatók, amelyek hetek alatt majdnem dupláztak, de az elmúlt 1-2 hónapban több small/midcap is 20-30%-ot emelkedett. Ennek következtében a kisebb részvényeket mutató BUMIX index majd kétéves csúcsra száguldott (ebben persze tetemes hatása volt az EGIS felvásárlásának is). A BUMIX szárnyalása jelzi egyrészt az optimistábbá váló hangulatot, tehát figyelemre intõ jel, ám azt gondolom hogy paradox módon egyben azt is mutatja, hogy 4-éves szenvedés/lecsorgás után megfordult a trend: a kispapírok tartósan emelkedõ pályára kerültek. Jó ideje reménykedtem ebben, s immáron – úgy tûnik – valósággá is válik a kicsik jó teljesítménye.

Rövidebb távon tehát világszerte jöhet egy korrekciós/konszolidációs fázis a részvényekben, ám hosszabb távon – különösen a még mindig nagyon olcsó európai részvénypiacokon (és ennek egyik legolcsóbb képviselõje a BUMIX) tovább folyhat majd az emelkedés.

Ami a részvényeknek rossz hír, az a dollárnak jó, a feltörekvõ devizáknak pedig rossz. Nem véletlen, hogy miután a Fed két vesszõt máshova rakott a közleményében, s kicsikét optimistább hangot ütött meg, máris megugrottak a kötvényhozamok, felrobbant a dollár, és lejtõre kerültek a feltörekvõ devizák. Úgy vélem továbbra is, hogy a pénznyomtatás kivezetése és a potenciális kamatemelés(ek)rõl szóló diskurzus fogják a következõ hónapokat jellemezni a tõkepiacokon, s ez nem fog jót tenni például a forintnak sem. Az idén nyári feltörekvõ deviza-beomlás, és hirtelen hozamemelkedés nem valamiféle véletlen baleset volt, hanem valószínûleg egy új trend kezdete, s ehhez még nem alkalmazkodott a világ. Ha igazam van, akkor ideges tõzsdék, erõsebb dollár, gyengébb feltörekvõ devizák, megugró hozamok jellemezhetik a piacokat a következõ hónapok során. 

http://www.zsiday.hu/blog/es%C5%91s-id%C5%91-v%C3%A1rhat%C3%B3