máj.
28
2013

Euro-neuro

Az elmúlt 15 évben nem nagyon volt értelme a forint ellen spekulálni, vagy szebben mondva, eurót vásárolni, és abban megtakarítani. Olyan nagy volt a forint hozamelőnye az euróval szemben, és egyébként is nominálisan is olyan magasak voltak a forintkamatok, hogy nem érte meg ezzel bajlódni, mert nagy szerencse kellett a jó időzítéshez, és pár hónap forintkamata elvitte az árfolyamváltozás esetleges pozitív eredményét. Egyszóval nehezen lehetett jobbat kitalálni, minthogy az ember ücsörög a magyar állampapírban, és számolja a kamatjövedelmet. Aki devizában takarított meg, az gyakorlatilag csak bukni tudott ehhez képest. Ez a helyzet a jegybanki kamatvágásokkal megváltozott, és várhatóan egyre inkább új világba érkezünk.

Ma a rövidebb magyar állampapírok, diszkontkincstárjegyek, bankbetétek már csak 4%-os hozamot termelnek ki évente. Ez nem túl sok. Ráadásul a monetáris politika új irányítói valószínűleg szeretnének még lejjebb menni – ha lehet. Mi következik ebből? Az, hogy egyre inkább érdemes megpróbálni “okoskodni”, megpróbálni kitalálni, hogy hol, mikor érdemes átváltani a forintot euróra (vagy dollárra, fontra esetleg azeri manatra), hiszen egy 10-forintos mozgással lassan egy egész éves forintkamatot lehet megkeresni. A korábbi passzivitással szemben egyre inkább az opportunista megközelítésnek jött el az ideje: lehet a forintban ücsörögni továbbra is, de nagyobb forinterősödések idején valószínűleg érdemesebb átülni euróba, és ha begyengült a forint, akkor visszaszállni a magyar kamatozó eszközökbe.

Azt gondolom, hogy az MNB addig vágja a kamatokat, amíg lehet, azaz, amíg a forint “bírja”. A cél a minél alacsonyabb kamatszint a gazdaság fellendítése érdekében. Ebből azonban óhatatlanul következik, hogy túlvágják a kamatot (mert máshogy nem tudnák kitalálni, hogy meddig lehet lemenni, milyen mély hozamszintet viselnek el az állampapírbefektetők) amiből elkerülhetetlenül kisebb-nagyobb hullámzások lesznek majd, 5-10-15 forintos kilengések az euróval szemben. A választásokig ezeket a kilengéseket valószínűleg szeretnék elkerülni (de ez nem kivánságműsor, úgyhogy valószínűleg nem megy majd), de a választások után sokkal nagyobb tér (és politikai akarat is) lesz rá. Addig is, valószínűleg érdemes figyelni a magyar kamatszintet, a forint-euró piacát, mert jelentős kilengések lesznek még valószínűleg a következő hónapokban is, amin akár az éves magyar kamatot is meg lehet keresni. Ez egy új világ, és dinamikusabb hozzáállást követel meg a megtakarítóktól is…

És a fenti elmélkedés után adózzunk az euró (és Montenegró) előtt néma csodálattal Rambo Amadeus fantasztikus számát hallgatva:

http://www.youtube.com/watch?v=QSx0WCiDzDE

(egyébként nagyon jó a szövege, kezdő angollal is értékelhető :)

Forrás: zsiday.hu