dec.
15
2012

Eximbank, vállalati hitelezés, jegybanki unortodoxia

Az Eximbank nemrégen 500 millió dollárnyi kötvényt bocsátott ki – természetesen állami garanciával – ami a saját tõkéjének a sokszorosa. Felvetõdik a kérdés, hogy mire fog ez a pénz elmenni? Annál is inkább fontos ez, mivel az Eximbank 2 milliárd eurós keretösszegû programot állított fel, tehát újabb kibocsátások is jöhetnek.

Matolcsy nemzetgazsági miniszter bejelentése szerint (de Orbán Viktor miniszterelnök is többször beszélt errõl a napokban) a legfontosabb az lenne, hogy a magyar vállalati szektor sok és olcsó hitelhez jusson, mert így lehet beindítani a növekedést http://www.portfolio.hu/gazdasag/matolcsy_az_uj_terveirol_beszelt_mire_keszulnek_a_jegybankkal.177155.html és ennek egyik legfõbb módja az Eximbankon keresztüli forráskihelyezés lehet:

"Emellett megindul a hitelezés, az Eximbank elindítja erõsebb hitelezési tevékenységét" – emelte ki Matolcsy, aki itt emlékeztetett arra, hogy az NGM alá tartozó pénzintézet most vont be sikeresen 500 millió dollárnyi forrást és ezt ki is helyezi a következõ hónapokban. Emellett az uniós fejlesztésekkel kapcsolatban is beindul a hitelezés és az otthonteremtési hitelezés is felfuthat. "Kifejezetten várok egy hitelezési fordulatot a jövõ évben…" 

Félretéve azokat a kérdéseket, hogy ki, és milyen módon kapja majd ezeket a pénzeket meg, és hogyan tud az ekkora volumenekhez nem szokott bank megbírkózni az új nagyságrendekkel (hiszen jelenlegi teljes mérlegfõösszege mindössze 700 millió euró, saját tõkéje pedig csak 60 millió euró!), adódik még, hogy mire lesz elég az 500 millió dollár vagy esetleg a 2 milliárd euró?

Az elmúlt 12 hónapban Magyarországon a vállalkozásoknak nyújtott hitelek állománya bõ 3 milliárd euróval csökkent (a teljes állomány pedig összesen kb. 24 milliárd euró), tehát ha az Eximbank valóban kioszt valami módon 1-2 milliárd euró hitelt, az jelentõsen ellensúlyozhatja a külföldi tulajdonú bankrendszer mérlegzsugorodását. Persze tudjuk, hogy jellemzõen az ilyen állami hitelezés rossz helyre szokott menni és utóbb hatalmas veszteségek vannak rajta, de 2013-ban valóban segítheti a növekedést, a veszteségek pedig valószínûleg csak évek múltán bukkannak elõ.

Ennél azonban sokkal érdekesebbeket is mondott a miniszter (utalva a sokunk által kicsit aggódva várt tavaszi elnök, és alelnökváltásra):

"Biztos vagyok benne, hogy olyan jegybanki vezetés lesz, amelyik stratégiai partneri viszonyban áll majd a kormánnyal. Nagyon jelentõs biztonságot ad majd ez – folytatta. Ma a lehetségesnél kisebb az együttmûködés. Egyetlen dolog hiányzik: a bankrendszer segítse a kormány t a növekedési fordulatban. A jegybanknak legalább 12-16 olyan eszköze van. Ilyenekkel él az EKB, a Fed vagy a BOE."

Habár már korábban, többször is volt ezekre utalás, szinte bizonyosnak látszik, hogy a "standard" állami irányítású hitelezés mellett (amirõl fentebb írtam) valami "kreatív" megoldást fog a jegybank új vezetése (talán éppen maga Matolcsy?) kipróbálni, az elmondottak alapján valamilyen QE-jellegû megoldásra utalhatott a miniszter. Ezzel meglehetõsen veszélyes vizekre tévedünk, és mivel a Monetáris Tanács kamatvágási stratégiája is az, hogy megpróbálja belõni azt a lehetõ legalacsonyabb kamatot, ahol még éppen nem gyengül a forint, és unortodox módszerekkel is kísérletezni fognak, szinte biztosra vehetõ, hogy a jövõ évben eljön az a pont, amikor vagy a túl alacsony kamatok, vagy az unortodoxia miatti félelmükben a befektetõk megijednek, s tekintve az ittlévõ nagy állományaikat, egy ilyen ijedség komolyabb forintgyengülést okozhat. Addig fogja "kóstolgatni" a gazdaságpolitika a piacokat, amíg bele nem szaladnak egy nagyobb combosba. Szerencsére ha ez bekövetkezik, akkor gyorsan tudnak majd visszakozni, mert véleményem szerint nagy egyensúlytalanságaink nincsenek, így meg lehet majd nyugtatni a piaci szereplõket. Éppúgy, mint a fiskális politikában és az adózásban, a hitelezésben is unortodox módszerek, a többi szereplõ tûrésküszöbének tesztelgetése fog folyni. 

Jó esélye van tehát 2013-ban egy nagyobb, egyszeri forintgyengülésnek, ami azonban helyes kezeléssel szinte teljesen letörölhetõ lesz. Ha tippelnem kellene (amit persze nem szabad), így jósolnám a következõ év negyedéves forint-euró árfolyamait: 280-290-320-290.

http://www.zsiday.hu/blog/eximbank-v%C3%A1llalati-hitelez%C3%A9s-jegybanki-unortodoxia