ápr.
20
2012

Fejetlenség és fejváll

Az elsõ mai érdekes téma egy Jeremy Grantham írás, amit most kaptam:

http://pragcap.com/grantham-on-herding-and-crowd-behavior

 itt az eredeti:

http://www.gmo.com/websitecontent/JGLetter_ALL_4-12.pdf

Egy nagyon fontos jelenségrõl van benne szó, ami számos tõkepiaci folyamatot megmagyaráz. A mások pénzét kezelõk számára a legfontosabb feladat, hogy õk maguk, azaz az alapkezelõk, ne veszítsék el az állásukat, a többi szempont jellemzõen csak ezután jön – azaz az alapkezelõk és az ügyfelek érdekei erõsen szétválnak! Ez azzal jár, hogy a tévedés valószínûségét erõsen minimalizálni próbálják (szoros benchmarkkövetés), illetve csak olyan tévedést engednek meg maguknak, amit a legtöbb más vagyonkezelõ is elkövet. El lehet veszíteni az ügyfelek pénzét, de csak akkor ha mindenki más ugyanúgy járt. Pl. "Ki tudhatta volna elõre, hogy 2008-ban beesnek a részvényárak? Mindenki long volt" vagy "az orosz válságban mindenki veszített" vagy "a hitelminõsítõk is AAA-ra minõsítették és minden intézményi portfolióban volt belõle, ezért volt nekünk is" vagy "muszáj tartani mert benne van a benchmarkban", és egyebek. A másik fontos hatás, hogy mivel mindenki az adott negyedévben vagy évben akar megfelelni az elvárásoknak, és megkapni az év végi bónuszt, ezért a befektetési szemlélet is igen gyakran rövidtávú.

Természetesen ez utóbbi lehetõségeket is teremt, mert a piacról – minden híresztelés ellenére – jellemzõen hiányoznak a valódi, hosszútávú befektetõk, akik tényleg tudnak több évre tervezni, tehát lehet hosszútávú szemlélettel eredményt elérni. Fontos megjegyezni itt, hogy a rövidtávú szemlélet legtöbbször nem az egyének hibája, hanem a rendszeré, hiszen hiába lesz igaza a vagyonkezelõnek 3-éves távon, ha egy év múlva már kirúgják…

Ebbõl véleményem szerint (legalább) két dolog is következik. Az egyik az, hogy az abszolút hozamú megközelítés a legelfogadhatóbb abból a szempontból, hogy itt a vagyonkezelõ és az ügyfél érdekei egyezõek: mindketten pozitív hozamot akarnak elérni. Ezt fontos kiegészíteni azzal, hogy a vagyonkezelõ díjazásának az eredménnyel kell arányosnak lennie (sikerdíj) és ugyancsak fontos, hogy a vagyonkezelõ az általa kezelt struktúra irányába rendelkezzen kitettséggel, azaz, ha az ügyfeleinek pénzt veszít, akkor veszítsen a saját pénzébõl is – ez így igazságos. Ezzel érdekeik egy irányba fognak állni, ami már legalább fél siker. A másik fontos tényezõ az idõtáv kérdése, amit sokkal nehezebb kiküszöbölni, mert itt az ügyfeleknek kell megérteni, hogy a valódi hosszútávú befektetési eredményt nem negyedéves, de nem is éves szinten kell mérni, hanem többéves távon. Természetesen ez igen komoly bizalmi viszont feltételez, de a hosszútávú befektetési stratégia folytatásához elengedhetetlen, mert különben az ügyfél pont akkor fog bepánikolni, amikor a legjobb vásárlási (eladási) lehetõségek vannak…

Én pont azért hiszek az abszolút hozamú struktúrákban, mert ha jól van feállítva a rendszer, akkor itt érdekegyezés van a vagyonkezelõ és az ügyfél között. Nem arról van szó, hogy az abszolút hozamú termékek mindig jól hoznak, nem is arról, hogy ezekkel nem lehet veszíteni, pusztán csak arról, hogy itt valóban "együtt sírunk, együtt nevetünk" – ellentétben nagyon sok befektetési termékkel!

***

A másik – immár piaci – érdekesség, amin megakadt a szemem, hogy a magyar hosszú (5-15év) állampapírok hozamában egy fej-váll formációt látok kibontakozni. A folyamatosan emelkedõ hozamok 9,5%-ra (bal váll) emelkedtek 2011 novemberében, majd leestek 8,4%-ra (nyakvonal), ahonnan ismét megugrottak 10,7%-ra (fej), majd leestek 8,3%-ra (nyakvonal), majd most ismét megemelkedtek némiképp 9% fölé (jobb váll?). Természetesen tudom, hogy  szakértõ technológus kollégák azt mondanák, hogy várjuk meg a végét, nem befejezett a formáció, és csak akkor minõsíthetjük majd kész fejvállnak, ha lefelé áttöri a 8,3%-ot a hozam. Mindenesetre a hangulati elemek jól állnak: volt sok félelem, van most is (napi téma az IMF-deal, Európara, csõdveszély, stb. a TV/rádióban/mindenhol),ám érdekes módon egy hónapja a hozamszintek nem emelkednek, sõt, mostanában inkább kicsit mintha lefelé csorognának. ha valóban el tudnának indulni lefelé jó hírek nélkül is, az egészen érdekes felállást teremtene. Érdemes lesz figyelni a magyar kötvénypiacot.

http://www.zsiday.hu/blog/fejetlens%C3%A9g-%C3%A9s-fejv%C3%A1ll