ápr.
30
2013

Fellendülés, összeomlás, dagonya

A befektetési világban (is) vannak nagy mániák, amelyeket jellemzõen hosszú idõn át tartó kiábrándulás követ. jellemzõ, hogy vannak olyan termékek, amelyek pár hónapra-évre nagyon fontossá válnak, a befektetõk fókuszának középpontjába kerülnek, ilyenkor úgy tûnik, hogy a határ a csillagos ég. Azután eljön a kiábrándulás, és miközben a szélesebb lakosság gyakran még évekig próbálja "olcsón" megvenni az ELÕZÕ mánia termékeit, a profik már meglátják a változást, megértik, hogy új idõk jönnek, amelyekben új eszközök fognak jól teljesíteni.

Nézzünk például csak a második világháború óta néhány kiragadott példát. A 40-es évek végén az USA-ban a kutyának nem kellettek a részvények, a lakossági megtakarítások nagy része bankbetétben, "biztonságos" állampapírban volt. A részvények 6-8% osztalékhozamot biztosítottak, miközben a kötvények 1-2%-ot. A Dow Jones index 100 pont körül volt ekkor. 15 év múlva elérte az 1000-et, és lakossági részvénymánia alakult ki. Volt ennek több fázisa: "-tronics" mánia, Nifty Fifty, stb. Azonban a kiábrándulás éppen olyan keserû volt mint a mánia: a következõ 20 év alatt reálértékben a vagyona háromnegyedét vesztette el aki részvényekben ücsörgött, aki pedig elsõsorban a mánia tronics és nifty fifty papírokban, az reálértelemben 80-90%-ot is simán bukhatott. A kor hõsei az árupiaci befektetõk lettek, az arany 35-rõl 800 dollárra ment, az olaj pár dollárról 30-ig erõsödött. 1980-82-re a részvények a kutyának se kellettek, és ugorhatunk is vissza a bekezdés elejére.

Miért érdekes ez most? Azért, mert az elmúlt bõ 10 évet (elsõsorban 2008-ig) az árupiaci mánia jellemezte ismét, hasonlóan a 70-es évekhez. Szárnyalt az olaj, a réz, a gabonák, az arany, az ezüst, stb. Ezzel párhuzamosan jól teljesítettek mindazon országok is, akik ezeket termelték, hatalmas boomot éltek át, a lakosság iszonyú gyorsan meggazdagodott (vicces példa erre, hogy pár éve a Sharm El Sheikh-i reülõtéren a táblára pillantva 8 induló járatból 6 Oroszországba ment, és nem is Moszkvába, hanem pl. Nyizsnyij Novgorodba, Ufába, Jekatyerinburgba). Az árupiaci fekllendülés hátán hatalmas "emerging market" boom is volt, a feltörekvõ piaci részvények és kötvények teljesen elfogadott befektetési termékké váltak, amelyeket szinte mindenkinek kötelezõ tartania.  

Jól látható, hogy az elmúlt években folyamatos alkalmazkodás van számos árupiaci termékben a keresleti oldalon (racionalizálás, takarékoskodás, lassú növekedés), miközben új kapacitások, kínálat épülnek ki (bányanyitás, új földterületek bevonása termelésbe, stb.). Az olajpiaccal kapcsolatban egy kiváló írás (de más területeken is hasonló a helyzet):

http://gurulohordo.blog.hu/2013/04/30/a_novekvo_olajarak_vege 

Az árupiaci az ELÕZÕ mánia, és valószínûleg nem ebben kell keresni a következõ évek nagy trendjét, jó befektetési lehetõségét. Jó eséllyel nem lesznek REÁLértelemben magasabb árak a következõ években, mint most. Ez alacsony inflációt jelent, a nyersanyagtermelõk gyengélkedését;  és segítséget minden olyan országnak, amely jellemzõen nyersanyag-importõr. Szerintem néhány éves távon egy magyar ingaltan jobban fog hozni, mint az aranybefektetés , és a jó minõségû, osztalékfizetõ európai részvények is jobban fognak jellemzõen teljesíteni, mint az olaj, a réz vagy a palládium.

***

A jenrõl írtam korábban. Itt közben elég érdekesen alakul a helyzet, mert a japánok ahelyett, hogy fogták, és kivitték volna a jent, és vettek volna belõle mindenféle dolgokat (erre irányult a jegybanki pénznyomda), a legutóbbi statisztikák szerint örülnek, hogy nagy nyerõt értek el korábbi külföldi befektetéseikenk, és eladják azokat, hazaviszik, és vesznek belõle japán részvényeket. Ebbõl az is következik, hogy az elmúlt hónapok nagy jengyengülését nem a valós "flow" okozta, nem a várt Japánból történõ pénzkiáramlás (mert annak pont ellenkezõje zajlik), hanem színtiszta spekuláció, a hedge-fundok nagy jeneladásai. Két dolog történhet most: vagy megunják a HF-ok, hogy nem az történik, mint amire vártak, kiszállnak, hirtelen beerõsödik a jen, és a Bank of Japan-nek még agresszívabb lépéseket kell bejelentenie, vagy pedig a japánok tényleg elkezdik  végre kihordani a pénzt, és tovább gyengül a jen. Egyre nagyobb esélyét látom az elõbbinek, és azt kell mondjam, mint amit intervenció elõtt szoktak közölni a BoJ szóvivõi: "We are monitoring the situation very carefully…"     

http://www.zsiday.hu/blog/fellend%C3%BCl%C3%A9s-%C3%B6sszeoml%C3%A1s-dagonya