Gyenge növekedés lesz idehaza jövőre

Kijöttek a legújabb hitelezési számok, és elég lanyha képet mutatnak. A lakosság továbbra is gőzerővel fizeti vissza a hiteleket, és a vállalatok is inkább megtakarítók. Mindez az NHP ellenére van így. A vállalati hitelek állománya zsugorodik (ezen belül forint nő, deviza csökken), hiába osztja a nullás hitelt a jegybank.

www.mnb.hu

Habár maga a folyamat, miszerint mind a 3 szektor devizahiteleit folyamatosan forinthitelekre cseréli, nagyon kedvező, mert csökkenti a külső függőséget és az országkockázatot is, ám a hitelundor/hitelösszehúzódás/hitelek visszafizetése (deleveraging) nem maradt abba, és ez továbbra is negatívan hat a növekedésre.

Ennél jóval nagyobb probléma, hogy az EU-s pénzeső időlegesen lecsökken 2016-ban, ez jó látható ennek a cikknek pl. az első ábráján is.

Mivel a kormányzat sem tud fiskálisan stimulálni nagyon, ezért 2016-ban igen erős szembeszelet kaphat a gazdaság, és könnyen elképzelhető, hogy a növekedés akár nulla körülire is visszacsúszhat időlegesen (egy-két negyedévre). Azért időlegesen, mert 2017-től ismét több pénz kerül várhatóan az EU-ból a hazai gazdaságba, és ez ismét megdobja majd a növekedést.

Emiatt elég valószínűnek tűnik, hogy az MNB nem hagyja abba 2015 végén az NHP-programot, hanem folytatják 2016-ban is, enélkül ugyanis valószínűleg tovább zsugorodna a hazai hitelállomány, még nagyobb nyomás alá helyezve jövőre a növekedést.

Nagy probléma tehát nincs, de a jövő évi kockázatok miatt a jegybank várhatóan nagyon óvatos lesz, kamatemelés csak végszükség esetén, a hazai hitelezést pedig muszáj lesz támogatniuk valamilyen formában, legegyszerűbb az NHP kiterjesztése újabb 12-18 hónappal, esetleg kiegészítése újabb elemekkel.