Sze.
1
2012

Ha baj van, lesz QE

Akit kicsit is érdekel a modern monetáris politika, annak érdemes végigolvasni Ben Bernanke Fed elnök Jackson Hole-ban elmondott beszédét, mert jól kiderül belőle, hogy miként gondolkodnak a világ vezető jegybankjának irányítói:
http://www.federalreserve.gov/newsevents/speech/bernanke20120831a.htm

A szövegből számomra a legfontosabb üzenet, hogy még nulla közeli hozamszinteknél is folytatódhat a kvantitatív enyhítés. Az elmúlt hónapokban sokan amellett érveltek, hogy mivel a kötvényhozamok már nagyon közel vannak a nullához, így sok addícionális hatása, és így értelme sincs a QE-nek, mivel nem viszi lejjebb a hozamokat. Ugyanakkor a Fed ezt nem így látja, mivel szerintük további kötvényvásárlásokkal még úgy is komolyabban lehet más eszközök árazására és egyéb piaci viszonyokra pozitívan hatni, ha annak az adott eszközre nincs hozamcsökkentő hatása.

“One mechanism through which such purchases are believed to affect the economy is the so-called portfolio balance channel, which is based on the ideas of a number of well-known monetary economists, including James Tobin, Milton Friedman, Franco Modigliani, Karl Brunner, and Allan Meltzer…Thus, Federal Reserve purchases of mortgage-backed securities (MBS), for example, should raise the prices and lower the yields of those securities; moreover, as investors rebalance their portfolios by replacing the MBS sold to the Federal Reserve with other assets, the prices of the assets they buy should rise and their yields decline as well. Declining yields and rising asset prices ease overall financial conditions and stimulate economic activity through channels similar to those for conventional monetary policy. Tobin suggested that purchases of longer-term securities by the Federal Reserve during the Great Depression could have helped the U.S. economy recover despite the fact that short-term rates were close to zero“.

Emellett Bernanke felsorolta a QE generálta potenciális veszélyeket, kockázatokat is, de összességében úgy látta, hogy újabb gazdasági problémák esetén van lehetősége további enyhítésnek, és van is értelme újabb eszközvásárlásoknak:”the costs of nontraditional policies, when considered carefully, appear manageable, implying that we should not rule out the further use of such policies if economic conditions warrant.”. Ebből következik, hogy az USA lassulása esetén bizton számíthatunk akár nagymértékû QE programokra is, függetlenül attól, hogy ez milyen hatással jár magának a Fednek a mûködésére:” …monetary policy can achieve the most for the country by focusing generally on improving economic performance rather than narrowly on possible gains or losses on the Federal Reserve’s balance sheet.”

Azonban egyben azt is jelezte az elnök, hogy a kevés tapasztalat miatt még mindig sok a bizonytalanság a nem-tradícionális eszközök mûködése körül, ezért tényleg csak akkor szabad használni, ha baj van: “As I have discussed today, it is also true that nontraditional policies are relatively more difficult to apply, at least given the present state of our knowledge. Estimates of the effects of nontraditional policies on economic activity and inflation are uncertainand the use of nontraditional policies involves costs beyond those generally associated with more-standard policies. Consequently, the bar for the use of nontraditional policies is higher than for traditional policies“.

Summa summárum azt mondhatjuk, hogy újabb QE programok akkor lesznek csak az USA-ban, ha a gazdaság tovább lassul, nő a munkanélküliség. A piaci hatások ennek megfelelőek voltak: az arany emelkedett (megtámogatva tegnapi, jól időzített aranyostorozó cikkemmel), a részvények azonban nem annyira, mivel csak akkor számíthatnak monetáris segítségre, ha a profitkilátások romlanak, azaz ez nem egyértelműen pozitív hatás, viszont kijelenthetjük, hogy a Bernanke-put tovább él: ha beesik a gazdaság, és vele együtt a részvénypiac, akkor jön a (monetáris) támasz!

http://www.zsiday.hu/blog/ha-baj-van-lesz-qe