Hol a cash?

Az értékpapír-befektetők legnagyobb kockázata a brókerkockázat. Az elmúlt 200 év bebizonyította, hogy a brókercégek időnként csődbe mennek, és ilyenkor általában az történik, hogy azok az ügyfelek, akiknek készpénzzel tartoztak, elvesztik az ott tartott pénzüket. Emiatt nyilvánvalóan érdemesebb értékpapírt tartani a brókercégeknél, és nem pénzt, mivel egy sima csődesemény esetén ezek az értékpapírok – lévén hogy nem a brókercég tulajdonát képezik, nincsenek a mérlegében – nem kerülnek veszélybe. Ilyenkor ugyanis az történik, hogy azok, akiknek pénzzel tartozik a brókercég (ez a pénz benn van a brókercég mérlegében) elpárolog, és általában az itt pénzt tartók semmit sem kapnak vissza, de az értékpapírok visszakerülnek az eredeti tulajdonoshoz, hisz ahhoz jogilag, tulajdonosként nincs köze a brokicégnek, ellentétben a pénzzel, ami az ő tartozása az ügyfél felé.

A brókercégek számtalan dologtól csődbe mehetnek, ezek között a leggyakoribb a brókerhiba (nem 100 darab 10.000 dolláron, hanem 10.000 darab 100 dolláron és hasonlók), a gap-risk (lásd január 15-én a svájci frankot), amikor az ügyfeleik többet vesztenek, mint amennyi pénzt a brókercégnél tartottak, a visszaeső forgalom, lecsökkent jutalékbevétel, tőzsdekrach, stb. Ezek az egyszeri megtakarító számára abból a szempontból nem veszélyesek, hogy HA nem pénzt, hanem értékpapírt (pl. DKJ, állampapír, részvény) tart a brókercégénél, akkor azt vissza fogja kapni, mert ez nem megy bele a felszámolásba, nem a brókercég tulajdona.

Az igazi veszélyt a csalárd helyzetek, a BTK-s esetek jelentik, amire az 1990-es évek vége felé jó pár példa volt idehaza is. Ilyenkor ugyanis az ügyfelek értékpapírjait ellophatják – kiderül, hogy nincs is olyan részvénye/kötvénye, mint amiről hitte, hogy van: kimutatják neki, hogy van 1000 MOL részvénye, azután kiderül, hogy ezt meg sem vették neki. Ez elég súlyos eset, de minden pár évben megtörténik, hogy egy-egy brókercég hozzányúl az ügyfelek pénzéhez, elsikamikálja azt (lásd pl. MF Global, Refco csak az elmúlt pár évből – nagy nemzetközi cégek). Ez az igazi veszély, mert ez ellen nem lehet védekezni.

Akárhonnan is nézzük, az egyetlen védekezés a dupla óvatosság, a rossz hírű cégek elkerülése, a diverzifikáció és a reáleszközök tartása (nem értékpapírjellegű befektetések). Így lehet a lehető legjobb esélyünk arra, hogy ne tűnjön el a(z összes) megtakarításunk. Tökéletes biztonság azonban eddig sem volt és nem is lesz, a brókerkockázat mindig fenn fog állni! Bárki bármikor aknára léphet…

Nyilván ennek aktualitása a Buda-Cash ügye:

Amennyiben az MNB gyanúja igaznak bizonyul, akkor igen súlyos BTK-s cselekmények állnak fenn, és a bennragadtaknak vajmi kevés esélyük van, hogy vagyonukat viszontláthassák…