feb.
6
2013

Hoztunk is Matolcsyt meg nem is…

No, a bíró okos leánya ismét elõkerült – ezúttal a monetáris politika jövõjével kapcsolatban.

Elõször megszellõztetik, hogy akkor mégiscsak Matolcsy lesz a jegybankelnök, majd cáfolják, de nem magát a tényt, hanem azt, hogy eldõlt volna: 

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-nek telefonon erre reagálva kijelentette: "nem tárgyaltuk és nem is fogjuk tárgyalni a gyulai frakcióülésen ezt a kérdést, ahogyan más testületek sem tárgyaltak róla, még csak informális megbeszéléseken sem került szóba, éppen ezért a Világgazdaságban megjelent hírt alaptalannak és álhírnek tartjuk". 

Majd érkezik Lázár János, és jelzi, hogy Varga Mihályra márciustól fontos új poszt vár (na vajon mi lehet az, és miért pont márciustól?), egyébként a forintnak meg stabilnak kell maradnia:

Márciustól kormányátalakítás valószínû, amelynek keretében Varga Mihály eddigi EU/IMF tárgyalásokért felelõs tárca nélküli miniszter más fontos posztot kaphat – jelezte a Reuters-nek adott interjúban Lázár János. A Miniszterelnökség vezetõje hangsúlyozta: a közelgõ jegybankelnök váltás során törekedni kell a stabil forintárfolyamra, illetve a befektetõi bizalom megõrzésére. Hangsúlyozta azt is, hogy a kormány ragaszkodik az államháztartási hiánycélokhoz és nem lesz választási költségvetés. "Helyette" szavai szerint júniusig további rezsicsökkentés várható. 2014 júniusáig a terv szerint további 20%-os vágás jöhet a gáz- és villamos energia lakossági árában.
 

http://www.portfolio.hu/gazdasag/lazar_fontos_uj_posztot_kap_varga_stabil_forint_kell_2.179341.html

Számomra ebbõl az nyilvánvaló, amit korábban is gondoltam: majdnem biztos, hogy Matolcsy lesz a jegybankelnök (aki bizonyára sok vidám percet szerez majd nekünk ebbéli pozíciójában), viszont a kormányzat a jelenleginél gyengébb forintárfolyamot nem szeretne, a 290 körüli szint még pont jó nekik: nem hármassal kezdõdik, így nem riogatja a lakosságot, az exportõrök eldöcögnek vele, az inflációt nem dobja meg, a devizahitelesek még kibírják, hiszen ezt a szintet már úgyis megszokták, tehát ideálisnak tûnik. 

A kormányzat tehát úgy szeretne unortodox monetáris politikát, a hitelezés MNB-vezérelte felpörgetését, hogy közben a forint árfolyama ne inogjon meg. Ez valószínûleg nem lesz könnyû menet, de megpróbálják majd. Mindegy, apám is mindig azt mondta: úgy tanul a gyerek, ha kérdez…

***

Kis színes:

A Fitch megdícsérte a görögöket:

http://ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite2_1_05/02/2013_482202

Az elõzetes adatok alapján ugyanis a görögöknek sikerült kis elsõdleges többletet kihozniuk a költségvetésükbõl(!), és várhatóan idén is a GDP 2%-a körüli elsõdleges többlettel fogják zárni a költségvetést a  recesszió ellenére. Mivel a kamatköltségeiket drasztikusan megnyirbálták az elmúlt hónapokban (EU-s hitelek kamatcsökkentése, magánadósság restrukturálása,stb.), az effektív kamatláb amit fizetnek alig van 2% felett, így nagyjából úgy áll a költségvetésük, mint a magyar (mind elsõdleges oldalról, mind a kamatfizetés oldaláról)! A görögök eladósodása megállt, lassan csökkenni fog az adósságszintjük, adósságdinamikában nem állnak rosszabbul, mint mi. A nagy kérdés, hogy a lakosság nem lázad-e fel idén, amikor még egy igen súlyos megszorítás vár rájuk, illetve, hogy a vezetõ politikai erõk nem esnek-e szét. Elõzõek híján viszont úgy néz ki minden sínen halad, ezt tükrözi a görög állampapírok árfolyamalakulása is, amely (20éves kötvény) 2012 nyarán még 11-12%-os árfolyamon volt névértékre vetítve, mára ez 42-43%-ra emelkedett, azaz négyszerezõdött az árfolyama! Ha nem siklanak ki útközben, akkor a kötvényeik nyugodtan erõsödhetnek további 40-50%-ot is, tehát nem elérhetetlen és elképzelhetetlen a névértékre vetített 60%-os szint sem.

http://www.zsiday.hu/blog/hoztunk-matolcsyt-meg-nem