„Idegesítenek a piacok”

A közelmúltban azt mondja nekem az egyik kedves barátom, amikor a szokásos heti közös sportolásunk után a piacokról beszélgettünk: „Tudod az a helyzet, hogy idegesítenek a piacok!”.

A tőkepiacokon jól eligazodó, hosszú ideje tőzsdéző, tájékozott, nyelveket beszélő fiatalemberről van szó, azaz nem tipikus „átlagbefektető”.

Folytatta is. Idegesítik a piacok, mert egyre nehezebben olvashatók. Idegesítik, mert rengeteg a hír – ő ráadásul rendszeresen olvassa is őket –, aminek jó része csak felesleges és zavaró zaj. Idegesítik, mert kevés a könnyen beazonosítható és könnyen „megjátszható” trend.

Ezek a gondolatok az én olvasatomban annyit jelentenek, hogy ma már nehéz könnyen(!) jó hozamot elérni. Azt gondolom, hogy továbbra is lehet, de igen, ilyen alacsony hozamkörnyezetben bizony nehéz.  Szakértő segítség nélkül pedig még nehezebb.

Munkám során azt tapasztalom, hogy a barátom gondolatai egyáltalán nem egyediek. Bizony, amikor könnyen jön a siker (a jó hozamok), akkor hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy mit teszünk majd, ha megváltoznak a körülmények. És mára megváltoztak.

Arról, hogy mit lehet ilyenkor tenni itt és itt írtam korábban. Higgyék el van megoldás és nincsenek egyedül.