dec.
8
2012

In bonds we trust

A francia tízéves állampapírok hozama még SOHA nem volt olyan alacsony mint a héten: beestek a bûvös 2% alá. Az olasz tízéves állampapírok két éve nem voltak ilyen alacsonyan (4,5%). Az ír kötvényeket 2010 nyarán láttuk itt utoljára (4,5%). Magyarországon soha nem látott csúcsra szökött a külföldiek által birtokolt állampapírállomány:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/akk/soha_nem_latott_csucson_a_kulfoldiek_allampapir-allomanya.176844.html

Tart a hozamvadászat. Meg kell próbálni kifacsarni az utolsó negyed százalékokat is a kötvénypiacokból, amíg lehet. A hozamsivatagban, ahol a nagy jegybankok kamatszintje nulla, Svájcban és Dániában pedig immáron negatív hozamokkal szembesülnek a betétesek, vonzó minden apró százalék. És mivel se növekedés, se infláció nem látszik se közel, sem távol, tehát a jegybanki kamatok maradhatnak nullán, ezért a befektetõk megpróbálják berögzíteni a még elérhetõ alacsony hozamokat is – attól félvén, hogy késõbb már még kevesebb jutna nekik.

A hozamvadászat logikus folytatása a részvénypiac. Hiába nem lesz se növekedés, se profitbõvülés, a részvények osztalékot fizetnek, méghozzá a pincében lévõ banki/jegybanki kamatokhoz képest busásat: 3-4-5%-ot. Nem meglepõ, hogy éves csúcsra érkezett az Eurostoxx50 index.

Úgy vélem, hogy a következõ hónapokban is folytatódhat a hozamvadász üzemmód: az elmúlt 2 év hányattatásai után már az lenne meglepõ a befektetõknek ha nem lenne semmilyen összeomlás, krízis, makroprobléma. Mindezek híján pedig mind a feltörekvõ, magas kamatozású devizák, mind a vállalati és államkötvények, mind a részvények a befektetõk fókuszában maradhatnak.

A fenti folyamatok egyébként önerõsítõ pozitív kört hoznak létre: a csökkenõ állampapírhozamok ugyanis megkönnyítik az államok finanszírozását, csökkentik a költségvetési deficitet, kevesebb megszorítást tesznek szükségessé, miközben a(z erõs kereslet híján) lecsúszó nyersanyagárak mellett nincs inflációs nyomás, és a csökkenõ költségek (pl. benzinre fordított kiadások) miatt több pénz marad a lakosságnál, ami csökkenti a gazdasági visszaesés mértékét. Infláció híján pedig tarthat tovább a hozamcsúszda, és mehetünk vissza a kör elejére.

Így tud kialakulni – és nagyjából 2013-ra most erre számítanék – a világgazdaságban egy lassú növekedéssel, alacsony inflációval jellemezhetõ környezet, ahol a hozamtermelõ eszközök ára emelkedhet.

http://www.zsiday.hu/blog/bonds-we-trust