okt.
25
2012

Janus

Különösnek tûnõ a piac karaktere mostanában, egyszerre látjuk annak beárazódását, hogy nem lesz komoly növekedés, és ez egyfelõl kockázatkerülést okoz, másfelõl azt, hogy az adekvát (?) gazdaságpolitikai válasznak megfelelõen az összeomlás veszélye elhárult, ez pedig kockázatkeresés irányába mutat.

Úgy tûnik, a csendes mocsáron átgázolás, a "muddle-through" forgatókönyv az, amiben most a piacok hisznek. Ez azzal jár, hogy a növekedésre érzékeny árukra nincs kereslet, azok ára esik (pl. olaj), részvényeknél ködös a helyzet, és – ahogy az várható is volt – a legjobban a kockázatos kötvénypiacok teljesítenek, ebben élen jár Magyarország is. A jelenlegi helyzetben arra számítanak a szereplõk, hogy egy lassú, unalmas, sokkoktól, de növekedéstõl is mentes piaci környezet lesz, s ha ez így van, akkor a legfontosabb feladat valamiféle hozam kifacsarása a még meglévõ termékekbõl. Immáron egyre vonzóbbnak tûnik az is, ha egy kockázatosabb kibocsátó 4-5% éves hozamot biztosít, mert ebben a befektetési sivatagban bármiféle eredmény elérése borzasztó nehéz. Lehet, hogy egy-két hónap múlva már 3%-nak is örülni fognak?

Ezer szerencse egyébként ez a helyzet Magyarország számára, mert továbbra is nyitva áll az út, hogy a hozamvadász befektetõket becsalogassuk, ráadásul mindezt egyre csökkenõ hozamok mellett: a hazai hosszabb állampapírok hozamszintje is 7% alatt van, a rövidek pedig lassan becsúsznak 6% alá…

Még egy érdekesség: éledezik Kína. Mármint a részvénypiaca. Mivel a legolcsóbbak között van a világon és borzasztó nagy rá a pesszimizmus, ezért nem lenne meglepõ, ha a következõ 1-2 évben ez lenne az egyik legjobb befektetés.

http://www.zsiday.hu/blog/janus