feb.
12
2013

Jó hír=rossz hír

A jó hír az, hogy Magyarországnak sikerült eladnia 3,25 milliárd dollárnyi államkötvényt. A rossz hír ugyanez.

A PEMÁK-kibocsátásokkal és egyre növekvõ lakossági forrásbevonással együtt ezzel a devizaforrással – leszámítva az extrém körülményeket – valószínûleg ki lehet húzni a 2014-es választásokig komolyabb problémák nélkül. Nyilván ez örömteli, és mindenkinek jó hír. A finanszírozás devizarésze nagyjából kipipálva, IMF-re semmi szükség.

Ugyanakkor innentõl fogva nincs sok oka a hazai kormányzatnak arra, hogy a befektetõk kedvére tegyen. Nyilván, amíg nem vontuk be a pénzt, addig illendõ volt  "jónak" mutatkozni, most, hogy a tranzakció lezajlott, s jó ideig nem is lesz valószínûleg szükség újabbra, nem kell már a legjobb arcunkat mutatni, több mindent megtehetünk, nincs mitõl félnünk. Ez egyébként nem csak Magyarországra vonatkozik, hanem minden hasonló helyzetben lévõ gazdaságra is, és éppen ez jelenti a veszélyt.

A piacok-gazdaságpolitikusok viszonyban nagyon gyakori körforgás az, hogy a korábbi hibákat kiküszöbölendõ a gazdaságpolitikusok elkezdenek felelõsen viselkedni, amivel elnyerik a tõkepiacok bizalmát, a bizalom elnyerésével olcsóbban jutnak forráshoz, amitõl tovább javulnak a gazdaság fundamentumai (hiszen csökken a kamatkiadás, olcsóbban jutnak a vállalatok is forráshoz), majd ezen felbuzdulva a politikusok elkezdenek felelõtlenkedni, amitõl elvesztik a piacok bizalmát, kialakul a pánik, gyakran külsõ segítségre van szükség, mivel a piaci szereplõk nem is hajlandóak finanszírozni õket, és kezdõdik az egész elölrõl. Magyarországon 1995-ben és 2008-ban is elértük azt a pillanatot, amikor külsõ, IMF-es segítséget kellett kérnünk, tehát ezt a filmet már idehaza is vetítették, nem is egyszer.

A fõ kockázat tehát az, hogy a kormányzati gazdaságpolitika fellazul – tehát véleményem szerint ez a kibocsátás nem jó hír a forintnak, hanem rossz. Ha még a túlzott deficit eljárás alól is kivonnak bennünket, akkor biztosra vehetõ, hogy komoly ereszdelahajam lesz, elsõsorban unortodox monetáris politikával, és valószínûleg megugró fiskális úthengerrel. Bár, miután ez a kötvénykibocsátás ilyen jól sikerült, szerintem a jegybanki unortodoxia immáron így is, úgy is biztosra vehetõ, valószínûnek tartom a kéthetes betétbe fektethetõ pénzösszegek korlátozását, az overtnight kamatfolyosó asszimetrikus kiszélesítését, és a vállalati hitelezést mesterségesen felpörgetõ lépéseket. Mindezek effektíve kamatcsökkentést fognak okozni, anélkül, hogy magához a kamatszinthez explicit módon hozzányúlnának, tehát fennáll az, amire már bõ egy éve számítok, de inkább csak pár hónapja manifesztálódik: alacsonyabb hozamok, gyengébb forint a fõ csapásirány.

http://www.zsiday.hu/blog/j%C3%B3-h%C3%ADr-rossz-h%C3%ADr