máj.
10
2013

Jön a hét bõ esztendõ

Hét éve tart a magyar gazdaság mélyrepülése, hét szûk esztendõn ment keresztül a magyar lakosság. A 2006 óta tartó töpörödés-zsugorodás olyan gazdasági visszaesést hozott, amely bár Budapestet is érintette, de itt a visszaesés, az életszínvonal csökkenése nem volt annyira mély, ám több vidéki régióban az 1989-es rendszerváltás utáni mély depresszióhoz mérhetõ az, ami bekövetkezett.

A hazai recessziós hullám még bõven a 2008-9-es válság elõtt indult a Gyurcsány-csomaggal, amely a 2001-2006 közötti költségvetési gyeplõelengedést korrigálta kénytelen-kelletlen. Mire ez nagyjából 2009-ben befejezõdött volna, belefutottunk a globális gazdasági válságba, aminek hatására Európában 2010-13 között komoly, a GDP közel 4%-át kitevõ megszorítás volt, és ennek köszönhetõen legfõbb exportpiacunk recesszióba került. Ha ez még nem lett volna elég, akkor a devizahitelekbõl származó súlyos lakossági fogyasztásvisszaesés és a bankrendszer összehúzódása, a hitelezés drámai visszaesése is sújtotta az országot.

Egymás után tehát három hatalmas csapás is ért minket: elõbb a költségvetési szigor, késõbb az exportpiacok összeomlása, majd a bankrendszer problémái. Mindhárom rendkívül negatívan hatott a növekedésre. Nem csoda, hogy ma a magyar GDP a 2005-6-os szintek környékén van, azaz semmiféle növekedés nem volt ezen idõszak alatt, sõt a belföldi fogyasztás inkább a 2004-5-ös értékekre csúszott vissza. Nagyon ritka, hogy ilyen sok negatív tényezõ egyszerre érintsen egy országot, de úgy vélem, hogy szerencsére ennek vége van. Számos olyan tényezõ sorakozik fel, amelyek a tartós kilábalás felé mutatnak, míg a korábbi lehúzó erõk megszûnõben vannak.

Tudom, hogy a legtöbb hazai közgazdász pesszimista a magyar gazdaság kilátásait illetõen, én azonban úgy vélem, hogy számos ciklikus tényezõ okozta negatívumot strukturálisnak néznek, és ezek el fognak tûnni.

A legfontosabb felfelé mutató tényezõk:

– Európa befejezte a megszorítást, lassú kilábalás lesz, azaz fogunk tudni – méghozzá egyre többet – exportálni

– a hazai költségvetés fenntarthatóvá vált, régiós összehasonlításban sem költünk sokat, nem kell több, jelentõs állami megszorítást

– a bankrendszer lassan megszabadul rossz hitel állományától, a hitel-betét ráta helyreállt, elindulhat a hitelezés, ráadásul:

– az MNB proaktív lesz, olcsó hitelekkel fogja elárasztani a gazdaságot

– a globálisan alacsony kamatok mind az állam, mind a vállalkozások számára olcsó finanszírozást tesznek lehetõvé

– a forint leértékelésén (2014 után) keresztül további kompetitív elõnyre fog szert tenni a hazai gazdaság

A beinduló növekedés hatására pedig ismét több marad az állam és a lakosság zsebében, azaz többet tudnak költeni, amely az elmúlt hét év ördögi köre után egy "angyali kört" fog kialakítani, a jobb gazdasági eredmény magasabb költekezést, az pedig jobb gazdasági teljesítményt fog hozni.

Tehát a korábbi 3 recesszióba hajtó tényezõ (állami megszorítás, európai recesszió, bankrendszer válsága) megszûnik, és a gazdaság fel fog tápászkodni. Lehet azon vitatkozni, hogy mekkora lesz a fellendülés, de én úgy gondolom, hogy a hét szûk esztendõnek Magyarországon vége, így hosszútávú befektetõknek mind a hazai részvény-  mind a hazai ingatlanpiac jó lehetõségeket tartogat.

http://www.zsiday.hu/blog/j%C3%B6n-h%C3%A9t-b%C5%91-esztend%C5%91