KÍNA LEÉRTÉKEL = BAJ VAN

A nap globál-makró híre természetesen a kínai devizaleértékelés. A jüan árfolyama rendkívül átpolitizált téma, és mindig nagyon óvatosan nyúltak hozzá a hatóságok. Ma reggel azonban hirtelen leértékelést jelentettek be, ami más devizákhoz képest nem nagy mozgás, mintegy 2% gyengülés, ám ezzel az árfolyam hirtelen 3 éves mélyponton találta magát.

China’s central bank devalued its tightly controlled currency, causing its biggest one-day loss in two decades.”

Az amerikaiak éveken át azzal vádolták Kínát, hogy túl gyengén tartja a devizáját, és ezzel tisztességtelen versenyelőnyre tesz szert, és megmondták nekik, hogy ha nem értékeli fel a jüant, akkor védővámokat vetnek ki rájuk. Ennek hatására Kína szép lassan felértékelte a jüant az elmúlt években, olyannyira, hogy ez – figyelembe véve fejlettségét – már nem is annyira olcsó (lásd adjusted index).

Azonban a jüan nagyjából a dollárhoz van kötve, és mivel a jüan erősödött a dollárhoz, az elmúlt időszakban viszont a dollár erősödött mindenhez képest, ez azt eredményezte, hogy számos piacon a kínaiak nagyon versenyképtelenné váltak, devizájuk extrém módon felértékelődött partnereikkel szemben. Az elmúlt 4 évben például a jüan a jenhez képest 60%-ot drágult, az euróhoz képest 20%-ot, az ausztrál dollárhoz képest 50%-ot.

Nyilvánvaló, hogy ez nagyon rosszul hatott a kínaiakra, de nem nagyon akartak és mertek tenni ez ellen semmit, félve az amerikaiak haragjától. Az, hogy most mégis megtették a leértékelés első lépését, nagyon jelentős tény. Ez ugyanis arra utal, hogy kimerítvén az összes többi lehetőséget, kénytelenek voltak a devizaleértékelés felé fordulni – bár nagyon nem akarják. A tőkeáramlások is megfordultak, és immáron kifelé megy a pénz Kínából, tehát piaci okai is voltak, de egyben az exportőrök megtámogatásán keresztül a láthatóan egyre jobban lassuló gazdaságot is támasztani akarják ezzel a lépéssel.

Azt gondolom, hogy a leértékelés tehát arra utal, hogy nagy a baj Kínában, és minden aggodalmuk ellenére olyan fegyverhez nyúlnak, ami veszélyes lehet rájuk. Ez azonban most nem érdekli őket annyira: jobban félnek a gazdaság összeomlásától, mint az amerikaiak haragjától. Mindezek mellett azt gondolom, hogy a lépés egyelőre egyszeri, jellemző ugyanis Kínára, hogy ilyenkor pár hetet-hónapot várnak, hogy megvizsgálják a gazdasági-politikai következményeket, és csak ezután lépnek ismét.

A világgazdaság többi részének azért fontos ez a jelzés, mert arra utal, amit egyébként is tudunk: Kína erősen lassul és ez visszahat szinte minden más országra. 2015 második fél éve a kínai (és ebből következő) feltörekvő piaci recesszió miatt félelem, és a fejlett piaci hatások miatti aggodalommal telhet. Vigyázat, bukkanó!