nov.
1
2011

Kiszavazóshow

A görögök megõrültek. Megkapják a nagy lehetõséget, hogy államcsõd nélkül, "önkéntes" adósságelengedéssel talán-talán megússzák saját felelõtlenségüket és hülyeségüket. Erre  mit mondanak: majd szavazunk róla.

Szavazzatok persze. Választhattok aközött, hogy egy hatalmas kokit kaptok a fejetekre, vagy 2 akkora pofont, hogy belezöldültök. Ha a görögök nemmel szavaznak (persze nem tudjuk mi lesz a kérdés, sõt hogy lesz-e egyáltalán népszavazás: http://www.portfolio.hu/gazdasag/megsem_lesz_gorog_nepszavazas_teljes_a_kaosz.157698.html), akkor teljes államcsõd lesz, a bankrendszer bedõl, és 2évig megarecesszió lesz. Szerintem egyébként ez esetben sem feltétlenül kell kilépniük az euróövezetbõl, de az biztos, hogy súlyos lenne a helyzet. A másik lehetõség, hogy belemennek a segélycsomagba+önkéntes adósságelengedésbe, és akkor megpróbálhatják kibekkelni a következõ éveket. Nem biztos, hogy menni fog, lehet, hogy 2-3 év múlva kiderül, hogy így sem jött össze, és ismét át kell strukturálni az államadósságot, de legalább az esélyük megvan a totális káosz elkerülésére. Ha szavaznak, és elutasítják a segítséget, akkor még sokkal rosszabb helyzetbe fognak kerülni, mint most vannak, de persze az utca embere nem biztos, hogy ezt be tudja látni. Mostmár, hogy végigcsináltak két év kemény megszorítósdit, nincs sok értelme egy "hard default"-nak, ahol szimplán bedobják a törülközõt – hacsak ki nem lépnek az euróövezetbõl is, és drasztikusan elinflálják az új drachmát. Ezzel valószínûleg azonnali 30-40-50%-os bércsökkentést lehet elérni, ami nem biztos, hogy elviselhetõ lenne a görögök számára (lásd Argentínát, ahol nagyon súlyos állapotok voltak a csõd után), polgárháború-közeli állapot alakulhat ki. Nem tûnik túl okosnak.

A szavazás tehát hülyeségnek tûnik, nagyon sok értelmét nem látom. Ha már kaptak egy ekkora lehetõséget, hogy az adósságuk egy részét elengedik, élniük kellene vele…

http://www.zsiday.hu/blog/kiszavaz%C3%B3show