Kocsis Csaba – KOGÉP, Intergavel

Kocsis Csaba a sütőipari gépek forgalmazásával foglalkozó KOGÉP Kereskedelmi Kft. és az ipari online aukciókat szervező INTERGAVEL Aukciószervező Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Vállalkozói pályafutása az 1990-es évek elején indult, egy barátjával, szó szerint kétkezi munkával teremtették meg „az első milliót”. Kis műhelyükben saját kezűleg újítottak fel, majd adtak el német sütőipari gépeket, a bevételből pedig újabbakat vásároltak és visszaforgatták a hasznot.

1. Mire különösen büszke szakmai pályafutása során?
Hosszú távúak az üzleti kapcsolataim, ugyanaz a bank, ugyanazok a szállítócégek, ugyanaz a marketingpartner a kezdetek óta. Hosszú távon számítok az emberekre és annak örülök, ha rám is számítanak. Büszke vagyok rá, hogy mindig visszatérnek hozzánk a partnerek, és mindenki megelégedésére működünk. 25 éve vagyok már vállalkozó, de soha nem volt peres ügyem. 25 éve ugyanaz a mobilszámom, és mindenkinek felveszem a telefont.

2. Mitől jó és mitől rossz egy vezető?
A jó vezető szeresse a saját munkáját és próbálja elérni, hogy kollégái is szeressék a munkájukat, legyenek sikerélményeik. Jelöljön ki célokat, legyenek követelmények, de legyen mértéktartó, hogy azért megmaradjon a jó hangulat. Persze ehhez kellenek üzleti sikerek. Ha egy cég jól működik, akkor sokkal könnyebb jó hangulatot teremteni.
Rossz vezető az, aki nem kompetens, nem tud példát mutatni a kollegáinak.

3. Mi az, amit a legjobban értékel egy munkatársában és mi az, amit a legkevésbé tolerál?
A lojalitás mindenképpen fontos. Tudjon lelkesedni a kitűzött célért. A pénz nyilván fontos, és mindenképp törekedni kell arra, hogy anyagilag megfelelően értékeljük a munkatársakat, de ez önmagában nem elég.
Számomra legfontosabb egy kollégában a bizalom és az őszinteség, ezek hiányát tolerálom legkevésbé.

 4. Milyen kudarc érte pályafutása során és mit tanult belőle?
A kilencvenes évek legelején kaptam egy ajánlatot egy barátomtól, hogy társuljak vele, amikor céget alapított. Végül nem mertem belemenni a dologba, mert nem értettem ahhoz a területhez. Ebből a cégből később egy hatalmas, több tízmilliárdos vállalat lett. Akkor sokáig úgy éreztem, hogy nagyon nagy hiba volt ebből kimaradni, de mai fejjel már nem bánom annyira. Elégedett vagyok az életemmel, azzal, amit elértem.
Egy másik történet: villamosmérnök vagyok. Amikor az egyetemre jártam, pont az alattunk lévő évfolyamokban kezdődött el az informatika oktatása. Azok, akik csak egy évvel alattam jártak, majdnem mind az informatika területén helyezkedtek el. Szoftvercégeket alapítottak, vagy a hardverrel foglalkoztak és sokszor nagyvállalatot tudtak felépíteni. Én lemaradtam erről a lehetőségről amiatt, hogy egy évvel idősebb voltam.

5. Ki volt önre a legnagyobb hatással a világ céges vagy politikai vezetői közül? Miért éppen ő?
Közismert személyeket nem tudok megnevezni, de van két ember, akik nagy és pozitív hatással voltak rám.
25 éve, amikor gépkereskedéssel kezdtem foglalkozni, egy olasz céggel dolgoztam, a tulajdonos jobb kezeként. Három évig jártam vele üzleteket kötni, figyelhettem, hogyan csinálja, fantasztikus volt. Aztán 10 éve, amikor elkezdtem az aukciós tevékenységet, egy osztrák üzletemberrel dolgoztam együtt. Tőle tanultam az egész aukciószervezést, hogyan működik, mire kell odafigyelni. Mindkettőjüktől rengeteget tanultam.

6. Milyen munkával keresett először pénzt?
Nem származom gazdag családból, a szüleim munkások voltak, így nálunk a munka volt az első. Nyaranta, amíg a barátaim leginkább strandra jártak (keszthelyi vagyok), nekem a szőlőben kellett dolgozni. Ha ott épp nem volt feladat, akkor elmentem pénzt keresni, általában kőműves mellett dolgoztam, hordtam a maltert.

7. Mi az a tanács, amit továbbadna egy pályaválasztás előtt álló fiatalnak?
A nyelvtudás manapság elengedhetetlen. Utazzanak el legalább egy-két évre külföldre. Külföldön tapasztalatot lehet szerezni, tanulni, és mindezt idegen nyelven, ez a legjobb iskola.
Dolgozni biztosan kell, könnyű sikerekről ne álmodjon senki. Mindenesetre azt mondom, hogy a tanulás, kitartás, szorgalom, összpontosítás a kitűzött célra meghozza az eredményét.

8. Mit tart manapság a legnagyobb kihívásnak a világban?
Folyamatosan robbantásokról, terrorcselekményekről hallani minden nap, ez igen rossz érzéssel tölt el. Karácsonykor többször jártam üzleti ügyben külföldön, és nyomasztó volt, hogy forgalmas helyeken, városközpontokban nagy, páncélozott autók, felfegyverzett katonák láthatók.

 9. Mi az, ami igazán kikapcsolja a munka után?
Elsősorban sportolni szeretek. Teniszezni szoktam, focizni, reggelente futok és pár hónapja elkezdtem golfozni. A futás a legjobb, mert közben sok mindent átgondol az ember, a golf pedig a legnehezebb ezek közül.

 10. Hol élne legszívesebben?
Most már Magyarországon maradnék, nem érzem magam annyira fiatalnak, hogy új életet kezdjek valahol máshol. Nagyon szeretem Dél-Franciaországot, oda nagyon sokat járok, Nizza és környéke a kedvencem. Egy ilyen mediterrán környéken el tudnám magam képzelni, talán még Spanyolországban. Elvben szívesen tölteném ott a nyarakat, de az már kizárt, hogy egész évben ott éljek. A kialakult baráti és személyes kapcsolatok Magyarországhoz kötnek.

+1 Sok olyan olvasónk van, akiket érdekel a befektetések világa. Van-e olyan befektetési módszer, elv, döntés, ami önnek bejött?
Én is csak próbálkozom, mint sokan mások. Szerencsére a vállalkozás fő tevékenységei is nyereségesek, de e mellett mindig van egy kisebb rész, amit a pénzpiacokon próbálunk befektetni, nagyon hullámzó eredménnyel. Sajnos biztos tippet nem tudok adni, jelen pillanatban nincs tudomásom olyan befektetésről, amely biztosan megtérül.