jún.
12
2013

Korrekciós fázis

Az elmúlt hónapok egyre optimistábbá váló hangulata után úgy tűnik korrekciós fázis kezdődött számos eszközben. A kiváltó ok a fejlett kötvénypiaci hozamok emelkedése volt, de azt hiszem ez csak afféle casus belliként szolgált. Sokkal fontosabbnak tűnik a hangulatváltás: a befektetők elkezdtek kételkedni a korábbi hitrendszerükben. Kissé eltúlozták a mindenféle hozamok mélybe taszítását, kissé túl sokan vettek fel eladási pozíciót japán jenben, kissé túl sok kockázatos pozíciót nyitottak. Ezeknek a leépítése zajlik most. A jelenlegi korrekciós fázis jó alkalmat kínál, hogy megvizsgáljuk a különböző eszközök, eszközosztályok valós erejét, elválik, hogy kinek van saját ereje, és ki az, aki csak a minden magával ragadó árhullámmal úszott felfelé.

Természetesen nem látom előre a jövőt, de a különböző eszközökről jelenleg ezt gondolom:

– Továbbra is elsőszámú célkeresztemben van a japán sztori, amely véleményem szerint korántsem ért véget és még évekig fog tartani. Úgy gondolom, hogy agresszívan újra fog indulni a jen gyengülése a jelenlegi korrekciós fázis befejezése után, másodsorban a Nikkei emelkedése, és felfelé fognak majd araszolni a kötvényhozamok is. Ezzel kapcsolatban érdekes, hogy sokan azon aggódnak, hogy ha a japán állampapírhozamok megemelkednek, akkor majd nem tudják finanszírozni az államadósságot. Ez azonban nonszensz. A Bank of Japan az összes újonnan kibocsátandó hosszú állampapírt megveszi, így teljesen mindegy hogy 0,5 vagy 3,5%-os hozammal bocsát ki a japán állam kötvényt, konszolidált szinten semmibe sem fog kerülni (az állam kamatkiadása a jegybank kamatbevétele).

– A forint véleményem szerint a választásokig stabil lehet, a 280-310-es zóna mindenkinek jó (2014 után azonban leértékelődésre számítok). A kamatcsökkentési cilkus leállhat (ami stabilizálhatja a forintot), de ez nem probléma, hiszen valójában úgyis kettős kamatrendszer van kialakulóban: az MNB hitelprogramja sikeres lesz, és lesz folytatása, úgyhogy egyre több cég juthat majd 2,5%-on hitelhez. Tehát nem szükséges erőltetetten lejjebb vinni a az alapkamatszintet, maradhat valahol itt, 4-4,5% között, ami stabilan tartja a forintot. A hosszabb államkötvények hozama – leképezve a meredekebbé váló nyugati hozamgörbéket – valószínűleg magasabban lesz: 4,5-6,5% körül.

– A tőzsdék elgondolkodhatnak azon, hogy nem lesz örökké ingyenpénz, és nullkamat, ami negatívum, de lassan visszatér a növekedés, ami pozitívum. A nagy emelkedés után ez oldalazást, konszolidációt indokolna. Később azt gondolom, hogy folytatódni fog az emelkedés, fennmarad a hosszútávú emelkedő trend.

– Az árupiacok szintén a fenti kettősség miatt maradhatnak sávban, de hosszabb távon lefelé csúszhatnak, a számos új kapacitás kiépülése miatt. Árupiaci inflációs nyomás nem várható szerintem. A feltörekvő országok nagy részének ez nem annyira jó, Oroszország, Brazília kilátásai emiatt nem túl kedvezőek.

 Mivel úgy vélem, hogy csapongós, iránytalan kereskedés lehet egy darabig számos eszközben, ezért indokolt az óvatosság, meg kell várni, hogy milyen új trendek tudnak majd kialakulni, ha a jelenlegi korrekciós fázis kifutotta magát. Egyébként is rohamos javuló trendbe került az időjárás, úgyhogy leginkább javasolt pozíció: Vamos a la Playa!

http://www.youtube.com/watch?v=4yng-EO_IJA (külön kiemelendő az énekesek kiváló mozgáskultúrájára)

Forrás: zsiday.hu