feb.
15
2012

Legyen alacsony kamat!

Végre megtudtuk, hogy mi a kormány legfontosabb célja:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/elarultak_mi_most_a_kormany_legfontosabb_celja.162891.html

Szeretnék az állampapírok, a finanszírozás hozamát 7% alá csökkenteni. "A kormány elsõdleges célja, hogy 7% alá csökkentse az állampapírok hozamát – nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek Cséfalvay Zoltán. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint Magyarországnak azok után kellene kibocsátania az eurókötvényeit, miután bebiztosította magát egy biztonsági hálóval az idei év elsõ felében. "

Habár a cél önmagában igen dicséretes, ám összességében a piaci finanszírozás erõltetése az országnak sokmilliárdjába kerül – de errõl más sokszor írtam. Ha magánszemélyként megkérdezik tõlünk, hogy vajon melyik hitelt vesszük fel, a 2,65%-os kamatozásút, avagy a (mondjuk) 6,5%-os kamatozásút, akkor nyilván mindenki a 2,65-öst választja. Nemígy a kormányzat, amely sokszor elmondta, hogy neki csak "védõháló" kell, nem akarja lehívni az IMF-hitelt, inkább a piacról finanszírozza magát. Drágábban. Sokkal drágábban.

Idén lejár 1,5 milliárd eurónyi államkötvényünk, plusz kell fizetni vagy 1 milliárd kamatot is a többi kintlévõre, meg az IMF-nek is vissza kell adni vagy 4 milliárdot, tehát be kéne vonni bõ 6 milliárd eurót. Nem mindegy, hogy ez milyen kamatszint mellett történik. Ha államkötvényt bocsátunk ki (mondjuk jó esetben 6,5%-os hozam mellett), akkor az kb. éves 250 millió eurónyi többletköltséget jelent, azaz éves 70 milliárd forintot. Ha ezt a pénzt az IMF-tõl vennénk fel ( 3%-os kamatszint alatt) piaci finanszírozás helyett, akkor ennyivel kevesebb lenne az ÉVES kamatkiadásunk. Óriási összegekrõl van szó, a szabadságharc láthatóan nem olcsó dolog. De ha legalább lenne értelme, még meg is értenénk. Ha a piaci finanszírozás más tekintetben kedvezõbb lenne, akkor mondhatnánk rá, hogy OK, drágább, de jobb. Ám pusztán azért éves soktízmilliárdot kifizetni mert a kormányzatnak akut IMF-undora van, kissé túlzás. Amolyan dzsentri virtus.

Hiszen  mindezt miért teszi a kormányzat? Mert 2010-tõl úgy gondolta, hogy az IMF helyett – amely követelésekkel áll elõ, nem hajlandó bármit finanszírozni, azaz leszûkíti a kormány mozgásterét – inkább piacról von be forrást, mert azok nem ugatnak bele a kormányzati gazdaságpolitikába. Természetesen az elmúlt egy évben kiderült mindenki számára (persze nem meglepetés, ezt is tudni lehetett, de mostmár legalább meg is tapasztaltuk, tehát vitatni sem lehet), hogy a piacokkal sem lehet mindent lenyeletni, ugyanúgy elvárásaik vannak, ha rossz folyamatokat látnak, akkor nem adnak pénzt, azaz ugyanúgy leszûkítik a korány mozgásterét.

Összegezve: mindegy honnan veszünk fel pénzt, nincs gazdaságpolitikai autonómiánk (mivel el vagyunk adósodva). Vagy a piac, vagy az IMF elvárásainak meg kell felenünk (nem is nagyon tér el e kettõ egymástól). A kormányzat ennek ellenére ragaszkodik a drágább piaci finanszírozáshoz. Elõnye semmi, de legalább drágább. Ez az értelmetlenség minden magyarnak éves sokezer forintjába kerül. Okos.

(ja, ráadásul, mivel amúgy is az IMF-hez folyamodunk, mindenképp be kell tartanunk amit mondanak, hogy megkapjuk a hitelkeretet. Tehát megcsináljuk amit kérnek, egyébként is teljesítjük a feltételeket, de cserébe nem vesszük igénybe az olcsó pénzt. Elképesztõ…

Annek egyébként csak egy esetben lenne racionális magyarázata, hogy az IMF helyett mindenképp a piacról vonunk be pénzt, mégpedig az, ha a kormány valamikor majd csõdöt akar jelenteni az eurós kötvényeire, mert ugye az IMF-fel szemben nincs csõd, nekik mindenki mindig mindent visszafizet, még az argentínok is, az állampapírtulajdonosokkal viszont le lehet nyeletni a veszteségeket…)

http://www.zsiday.hu/blog/legyen-alacsony-kamat