máj.
15
2013

Lélegeztetõgép nélkül?

A jegybanki stimulusok éppúgy szükségesek voltak a világgazdaság számára, mint ahogyan a lélegeztetõgépre is szüksége lehet egy súlyos betegnek. Azonban – ha azt gondoljuk, hogy a beteg elõbb-utóbb meggyógyul – akkor tudhatjuk, hogy nem maradhat örökké lélegeztetõgépen. Ennek megfelelõen a jegybanki stimulus, a pénznyomtatás is csak addig tart, amíg nem tud magától talpra állni a beteg gazdaság.

A napokban-hetekben több jele volt annak, hogy talán a világgazdaság kezd kimászni a mély gödörbõl, s bár a feltápászkodás nem lesz egyszerû, sem gyors, ez azzal jár, hogy a pénznyomtatásnak lassan be kell majd fejezõdnie. Erre több utalást is tettek a Fed vezetõi: szeretnék lassan kivezetni a QE-t (quantitative easing) a rendszerbõl. Ezzel párhuzamosan több változás is van – elsõsorban a kötvénypiacokon. A japán kötvények árfolyama összeomlott, ami logikus következménye a BoJ politikájának. Ha valóban ugyanúgy 2% lesz az infláció Japánban, mint máshol, akkor miért lenne ott alacsonyabb a kötvények hozama? Közben az egyéb biztonságosnak számító kötvények árfolyama is esik (hozamuk emelkedik), így gyanús, hogy a német és amerikai kötvények is tartósabban lejtõre kerültek, a kötvények bikapiaca talán véget is ért.

Úgy tûnik tehát, hogy a világ a lassú normalizáció útján halad: kicsit magasabb hozamok, lassú gyógyulás. Ugyanakkor a QE leállása azt is jelenti, hogy a kockázatos kötvények hozama sem fog örökké esni és nullába menni. Természetesen ide tartoznak a magyar kötvények is, amelyek egyébként elég jól együtt mozogtak az elmúlt hónapokban az amerikai “junk” kötvényekkel, tehát a hozamcsökkenés nem a magyar gazdaságpolitika érdeme elsõsorban, hanem a globális likviditásbõségé, és annak csökkenésével a további hozamcsökkenési potenciál csökkenni fog. A hazai hozamok számára valószínûleg a 4% körüli szint kellõen alacsony, lejjebb menni nehéz lesz.

***
És, ami már régen nem volt:

http://ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite2_1_14/05/2013_498772

Görög barátainkat FELminõsítette a Fitch Ratings hitelminõsítõ CCC-rõl B- (kilátás: stabil) fokozatra. Habár a hír örömteli, sokat nem érnek ezek az intézmények. Most mondják nekünk, hogy csökkent a csõd kockázata, megállapítják, hogy mostmár biztonságosabb a görög állampapír: “The degree of default risk for private creditors, encapsulated in the previous

http://www.zsiday.hu/blog/l%C3%A9legeztet%C5%91g%C3%A9p-n%C3%A9lk%C3%BCl