máj.
15
2013

Lélegeztetõgép nélkül?

A jegybanki stimulusok éppúgy szükségesek voltak a világgazdaság számára, mint ahogyan a lélegeztetőgépre is szüksége lehet egy súlyos betegnek. Azonban – ha azt gondoljuk, hogy a beteg előbb-utóbb meggyógyul – akkor tudhatjuk, hogy nem maradhat örökké lélegeztetőgépen. Ennek megfelelően a jegybanki stimulus, a pénznyomtatás is csak addig tart, amíg nem tud magától talpra állni a beteg gazdaság.

A napokban-hetekben több jele volt annak, hogy talán a világgazdaság kezd kimászni a mély gödörből, s bár a feltápászkodás nem lesz egyszerű, sem gyors, ez azzal jár, hogy a pénznyomtatásnak lassan be kell majd fejeződnie. Erre több utalást is tettek a Fed vezetői: szeretnék lassan kivezetni a QE-t (quantitative easing) a rendszerből. Ezzel párhuzamosan több változás is van – elsősorban a kötvénypiacokon. A japán kötvények árfolyama összeomlott, ami logikus következménye a BoJ politikájának. Ha valóban ugyanúgy 2% lesz az infláció Japánban, mint máshol, akkor miért lenne ott alacsonyabb a kötvények hozama? Közben az egyéb biztonságosnak számító kötvények árfolyama is esik (hozamuk emelkedik), így gyanús, hogy a német és amerikai kötvények is tartósabban lejtőre kerültek, a kötvények bikapiaca talán véget is ért.

Úgy tűnik tehát, hogy a világ a lassú normalizáció útján halad: kicsit magasabb hozamok, lassú gyógyulás. Ugyanakkor a QE leállása azt is jelenti, hogy a kockázatos kötvények hozama sem fog örökké esni és nullába menni. Természetesen ide tartoznak a magyar kötvények is, amelyek egyébként elég jól együtt mozogtak az elmúlt hónapokban az amerikai junk” kötvényekkel, tehát a hozamcsökkenés nem a magyar gazdaságpolitika érdeme elsősorban, hanem a globális likviditásbőségé, és annak csökkenésével a további hozamcsökkenési potenciál csökkenni fog. A hazai hozamok számára valószínűleg a 4% körüli szint kellően alacsony, lejjebb menni nehéz lesz.

***
És, ami már régen nem volt:
http://ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite2_1_14/05/2013_498772

Görög barátainkat FELminősítette a Fitch Ratings hitelminősítő CCC-ről B- (kilátás: stabil) fokozatra. Habár a hír örömteli, sokat nem érnek ezek az intézmények. Most mondják nekünk, hogy csökkent a csőd kockázata, megállapítják, hogy most már biztonságosabb a görög állampapír: The degree of default risk for private creditors, encapsulated in the previous”.

Forrás: zsiday.hu