feb.
11
2015

Magyar József (71), a Hungerit Zrt. elnök-vezérigazgatója

Üzemmérnök végzettségű, pályafutását a Szegedi Tejüzemben kezdte, majd 1970-ben mostani munkahelyére a Szentesi Baromfifeldolgozóhoz került. Már két hónap múlva vezetői pozíciót kapott, a vállalat 1990-es privatizációjakor pedig annak tulajdonosa lett. Irányítása alatt a Hungerit 38 országba exportál, 2013-as nettó árbevétele elérte a 43,5 milliárd forintot, alkalmazotti létszáma eléri az 1659 főt. Magyar József munkájáért több kitüntetést is kapott: Szentes város díszpolgára, az Ernst & Young „Év üzletembere” versenyen a Példakép kategóriát nyerte el 2008-ban, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki kara szintén díszpolgári címet adományozott neki. 47 éve nős, két gyermeke, öt unokája van.

1. Mire különösen büszke szakmai pályafutása során?
A Hungerit Zrt.-re, amelyre harmadik gyermekemként tekintek. A semmiből sikerült gyártási volument tekintve Magyarország legnagyobb baromfiipari vállalatát felépíteni.

2. Mitől jó egy vezető és mitől rossz?
Képes munkatársaival kapcsolatot teremteni, precíz, pontos és ért az adott iparághoz. Nem hiszek abban, hogy valaki szakmai, iparági hozzáértés nélkül jó vezető lehet.

3. Mi az, amit a legjobban értékel egy munkatársában, és mi az, amit a legkevésbé tolerál?
A precizitást és a pontosságot értékelem leginkább. Nem szeretem, ha valaki nem tartja magát a megbeszéltekhez. 1-2 hibát még tolerálok, ha ebből tanul a munkatárs, és nem követi el újra.

4. Milyen kudarc érte pályafutása során és mit tanult belőle?
2008-ban kockázatos befektetésbe kezdtem, ami majdnem a cég vesztét okozta. Ekkor megtanultam, hogy a nagy hozammal kecsegtető befektetéseket jobb elkerülni. Ezzel ugyanis egy élet munkáját lehet lerombolni.

5. Ki volt önre a legnagyobb hatással a világ cég- vagy politikai vezetői közül? Miért éppen ő?
Nincs ilyen vezető. Vállalati oldalon egy francia és egy brazil baromfiipari cég. Mindkettőben gyors piaci növekedésük fogott meg.

6. Milyen munkával keresett először pénzt?
Érettségi után betanított munkásként Szentesen egy vajgyárban dolgoztam köpülőként.

7. Mi az a tanács, amit továbbadna egy pályaválasztás előtt álló fiatalnak?
Aki pályát választ, annak azt ajánlom, hogy olyan szakmát tanuljon ki, amit szeret, amiben örömét leli. Ne a kereseti lehetőségek vagy a szülők vágya vezérelje őket, hanem saját érdeklődési körük. A pályakezdőknek azt tudom tanácsolni, hogy legyen bennük kitartás és alázat. Ne elrugaszkodott bérigényekkel érkezzenek állásinterjúra. Inkább készüljenek fel a megcélzott munkaadóból.

8. Mit tart manapság a legnagyobb kihívásnak a világban?
Vállalkozóként a talpon maradást és a folyamatos termékfejlesztést.

9. Mi az, ami igazán kikapcsolja a munka után?
Nagy szenvedélyem a horgászat. Rekordom egy 52 kilós harcsa és egy 24 kilós ponty kifogása.

10. Hol élne legszívesebben? Miért éppen ott?
Szentesen. Itt nőttem fel, 1970-től ugyanazon a munkahelyen dolgozom, ideköt a családom, a vállalat, szeretem a várost. Mehettem volna külföldre dolgozni. 1994-ben egy németországi vevőm ajánlott vezetői pozíciót, de maradtam. Nem bántam meg.

+1 Sok olyan olvasónk van, akiket a befektetések világa érdekel. Van-e olyan befektetési módszer, elv, döntés, ami önnek bejött?
Ahogyan említettem, nem szeretem az irreálisan nagy kockázatot. Alapos előkészítés után azonban gyorsan, legfeljebb két nap – többnyire néhány óra alatt – döntök.